Uskladite vježbe sa svojim oblikom tijela

 

Svaka žena je jedinstvena i posebna sama po sebi. Ljepota koju smo dobili rođenjem je kao sjeme koje se razvija. Samo od nas zavisi da li ćemo to iskoristiti i unaprijediti. Sve nedostatke koje primjećujemo na svom tijelu trebamo znati pretvoriti u prednosti. Zato vježbamo, zdravo se hranimo i koristimo različita kozmetička pomagala.

Iste vježbe ne odgovaraju svima jednako zato ćemo vam ovom prilikom pokazati koji tip vježbe odgovara vašoj građi tijela. Nemojte zaboraviti da fizičke aktivnosti nemaju samo za cilj dobar izgled već i dobro zdravlje i raspoloženje.

Oblik kruške

Ovaj oblik tijela odlikuje naglašena i zaobljena zadnjica, istaknuti bokovi i butine te manje grudi i uska ramena. Vježbe koje odgovaraju ovom obliku treba da istaknu mišiće u gornjem dijelu tjela u predjelu grudi i leđa, zato treba da koristite tegove. Istovremeno radite vježbe koje će zategniti i oblikovati vaš donji dio tijela. U tom slučaju radite čučnjeve, sklekove, hodajte, preskačite vijaču, vozite biciklo. Ono što trebate izbjegavati su vježbe na steperima ili tzv. kardio vježbe.

Oblik jabuke

Kada vaše tijelo ima oblik jabuke to znači da su vaše grudi, struk, bokovi i zadnjica dosta izraženi dok su ramena i noge mršaviji. U tom slučaju treba da smršate u navedenim kritičnim dijelovima i da istovremeno zategnete mišiće u ramenima i na nogama. Vježbe koje se preporučuju za mršavljenje su kardio vježbe poput stepera, trake za trčanje i sl. Istovremeno radite trbušnjake kojima će te jačati leđne i trbušne mišiće te podižite tegove za jačanje mišićne mase ramena i nogu.

Oblik pravougaonika

Ono što karakteriše ovaj oblik građe jesu istovremeno široka ramena i struk. Ako ste građeni baš ovako treba da radite vježbe kojima će te suziti vaš struk te ojačati donji dio tijela kako bi dobili balans. Za struk radite vježbe na steperu i traci za trčanje dok za donji dio tijela koristite tegove kako bi ojačali mišićnu masu. Da bi postigli balans između gornjeg i donjeg dijela tijela radite čučnjeve te vježbe za jačanje trbušnih mišića. Čučnjeve možete raditi i sa tegovima.

Oblik korneta

Sam naziv dosta govori o ovom obliku tijela. Žene sa ovom građom imaju širi gornji dio tjela od donjeg. Obično su ramena šira od bokova bar za pet centimetara. Vježbe koje se preporučuju za ovu građu treba da naglase vaš donji dio tijela, bedra, bokove, zadnjicu, kako bi proporcijalno što više odgovarali vašim ramenima. U tom slučaju treba da radite na steperu, traci za trčanje, čučnjeve te sve one vježbe kojima možete ojačati donji dio tijela. Izbjegavajte vježbe kojima će te jačati vaša ramena.

Oblik daske

Sigurna sam da ste svi bar nekad za nekoga rekli da je ravan kao daska. Taj neko sigurno je bio mršav i nije imao obline kako u gornjem tako u donjem dijelu tjela. Osobe koje imaju ovakvu građu treba da rade na povećanju svoje mišićne i tjelesne mase. Cilj je u tome da se gornja i donja mišićna masa jednako uvećavaju. U tom slučaju preporučuju se sledeće vježbe: dizanje tegova, hodanje, trčanje, trbušnjaci, čučnjevi, step aerobik. Važno je da ne izostavite ni jednu grupu mišića prilikom vježbanja. Svakako vodite računa o ritmu rada jer bi pretjeranim vježbanjem mogli postići kontra efekat, odnosno izgubiti na kilaži.

Oblik pješčanog sata

Ovaj oblik tijela mnogi smatraju najsavršenijom građom koju žena može imati. Karakterišu je uzak struk te veće grudi i bokovi. Sve sretnice koje krasi ovakva građa tijela, treba da rade vježbe kako bi je očuvale i istakle. Vježbe koje se preporučuju su kardio vježbe te vježbe izdržljivosti. Tu su i vježbe za bicepse, ramena, čučnjevi, vožnja biciklom, sporo trčanje, plivanje. Za održavanje balansa između gornjeg i donjeg dijela tjela treba da radite vježbe sa tegovima manje kilaže. Tako nećete povećati mišićnu masu a imaćete zategnuto tijelo. Prilikom vježbanja obuhvatite svaku grupu mišića.

Ako još uvijek ne znate kom tipu građe pripadate, najbolje je da stanete pred ogledalo, bez odjeće i posmatrate konture svog tijela. Sigurna sam da će te se prepoznati u nekom od pomenutih tipova. Još vam ostaje da se naoružate dobrom voljom i krenete u akciju.