Uradi sam – Donijeti odluku o kupovini novog auta

{loadposition ad2}

Kako kupite nov auto a da ne plačete poslije? Izjava: “Ljudi, kupio sam nov auto” je postala rijetka na nasim prostorima isto kao i panciceva omorika. Medjutim, rijetka manjina ima tu priliku da ima toliko sredstava i mogucnosti da udje u salon i izveze na drum “glanc” novi auto. Ponuda je sarolika, proizvodjaca i “super-extra” ponuda na svakom koraku tako da za Vase novce mozete zaista svasta birati. Ukoliko spadate u gore spomenutu sretnu manjinu, evo par savjeta o cemu treba voditi racuna prilikom kupovine novog ljubimca:

  1.  Kakav model Vam treba: sedan, karavan, pik-ap, SUV, kombi itd samo su neke vrste karoserija koje se nude. U teoriji kupac se odlucuje “sta mu srce kaze” ali u praksi se uglavnom svodi na to sta je korisno. Dakle, napravite dobru razmjeru izmedju to dvoje, da ne zavrsite sa kabrioletom-dvosjedom a imate zenu i dvoje djece (koji imaju vise svog prtljaga od indijskog maharadze).
  2.  Vrsta motora-dizel ili benzin: u zadnjih dosta godina dizel motori su glavni na nasem trzistu. To uvjerenje vlada od perioda Golfova-“dvojki” koji su vozili beskonacno puno kilometara i vozaci su u njih sipali valjda sve sem jestivog ulja. Medjutim, sa napretkom tehnologije dizeli su postajali sve bolji i bolji ali i skloniji kvarovima i osjetljiviji na lose gorivo. U medjuvremenu benzinci su postali stedljiviji i kod dosta modela jeftiniji za odrzavanje. glavni faktori koji se gledaju su : kilometraza koja se prelazi npr.godisnje i troskovi odrzavanja. Malo matematike i papira i odgovor ce se ukazati sam. To sve vazi ako racionalno odlucujete, odnosno niste ljubitelj iskljucivo jedne vrste.
  3. Troskovi odrzavanja: obavezno pitati u ovlastenom servisu koliko je redovan servis te pitati koliko kostaju ostali potrosni dijelovi. Tako mozete izracunati koliko ce Vas ljubimac kostati da bi se “kotrljao” u ispravnom stanju. Imate i varijantu “kucnog” majstora kod koga redovno idete ali on nije u mogucnosti da Vam udari pecat u knjizicu te na taj nacin gubite garanciju na nov automobil.
  4.  Garancije: gledajte koliko ko od prodavaca nudi garanciju na limariju i motor. Ti rokovi su se znatno uvecali i gledajte da dobijete vise za svoje novce. Svaka popravka u garantnom roku bi trebala da bude besplatna tako da su to dodatni novci u dzepu.
  5.  Troskovi registracije i osiguranja: spada u troskove koji mogu da se izracunaju unaprijed tako da imate i tu stavku vidu. Na to naravno utice i kubikaza motora, snaga kao i vrsta vozila (npr dzip se tretira dugacije tj.skuplje.). Na dugorocnom planu i nasim putevima koji “konjic” manje i Kubik manje znace dosta novca u dzepu a cesto budu slicne performanse kao i jaci i veci model.
  6. Dodatna oprema: obavezno provjerite sta koji prodavac nudi za koje novce. Npr. na reklami je uvijek top model sa svim “igrackama” a kad dodjete u salon za takav isti treba da dodate jos trecinu novca od osnovnog modela. Gledajte da dobijete sto vise jer svaka naknadna ugradnja je dodatni trosak.
  7.  Potrosnja goriva: sve je to lijepo sto pise u prospektu. U realnom svijetu, potrosnja u vecini slucajeva odstupa dosta. Nemojte se iznenaditi ako Vas novi ljubimac uzima i do 30% vise od deklarisanog. 
  8. “Glas naroda”: raspitajte se okolo za model koji ste zainteresovani. Po mogucnosti nadjite vlasnika istog i vidite dali je imao nekih vecih problema. Pogledajte i po forumima na internetu. Iznenadili biste se koliko ima korisnih i tacnih informacija. Jedno je reklama a drugo je sta su ljudi iskusili.
  9. Trazite da provozate auto koji Vam se svidja: svaka auto kuca ce Vam to dozvoliti ako ocijene da ste ozbiljan kupac. Nista ne daje bolje podatke od sopstvenog iskustva i cesto je probna voznja ta koja ce odluciti dali je taj model za Vas ili ne.

Mozda ovo sve zvuci suvise suvoparno i “ubija” onu draz koju svaki vozac ima prilikom kupovine novog auta. Ali realnost je realnost i ne uzima ove faktore u obzir. Ako ne uzmete ove osnovne stvari u obzir Vasa ljubav prema novom ljubimcu ce se vec prilikom prvog servisa pretvoriti u bestijalnu mrznju i kajanje.