Začini – Upotreba začinskog bilja

Kulinarske aromatične biljke ili začinske biljke koriste se kao dodatak jelima a vrlo su česte i omiljene u vrtovima kao ukrasno bilje. Većina od ovih biljaka se mogu uzgajati po rubovima gredica izmiješane zajedno sa drugim ukrasnim biljkama ili u gredicama namijenjenim samo njima, u saksijama, vazama. Neke od začinskih biljaka su idealne za uzgoj u koritima ili prozorskim sandučićima. I velikim i malim vrtovima dobro će doći nekoliko posuda zasađenih začinskim biljkama. U nekim posudama može da raste više začinskih biljaka, dok druge pomažu da se spriječi invazivno širenje nekih vrsta kao što je metvica. Začinske biljke pored svoje primjene u kulinarstvu, idealne su za aranžiranje u loncima i drugim ukrasnim posudama. Takođe se mogu upotrebljavati za pravljenje sušenih cvjetnih aranžmana. Cvjetovi mnogih začinskih biljaka lako se suše, ne gubeći tim mnogo boju i miris.

Najčešći začini u našoj kuhinji

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Peršun, petrusimul (Petroselinum crispum) otporna dvogodišnja biljka koja se uzgaja kao jednogodišnja. Listovi se beru dok su mlađi a ujedno to podstiče i razvoj novih listova. Listovi se koriste u svim jelima, umacima, preljevima za salate,ukrašavanje jela.

Ruzmarin, ružmarin (Rosmarinus officinalis) vječno zelena biljka, pomalo osjetljiv u hladnijim krajevima, uskih, aromatičnih, srednje do tamnozelenih listova. Presađuje se u jesen reznicama, zahtijeva vrlo malo njege. Ruzmarin se dodaje umacima, nadjevima, kao dodatak okusa svim vrstama mesa i ribe, pri čemu se treba paziti na količinu jer može da nadvlada prirodni okus jela. Listovi se koriste ili svježi ili sušeni, mada suhi listovi gube dio okusa.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Hren, ren (Armoracia rusticana) je vrlo otporna dugovječna listopadna sadnica. Hren se može ostaviti na jednom mjestu nekoliko godina, ali pošto postaje invazivan bolje ga je saditi svake godine ili blokirati širenje izradom blokade od kamenja oko cijele sadnice. Korijenje se može koristiti tokom cijele godine. Najčešće se koristi za spremanje pikantnog umaka za začinjena mesa, ribu ili salatu. Očišćen korijen se samelje ili izrenda i kuha sa mlijekom, sirćetom i začinima dok se ne dobije umak.

Lovor, lovorika(Laurus nobilis) otporan uvijek zelen grm ili stablo, aromatičnih, sjajnih, srednje do tamnozelenih listova. Aromatični listovi se dodaju brojnim jelima kao što su jela od ribe, riže, te gulašima, juhama. Mladi i tek ubrani listovi su gorki ali postaju slatkasti kad se osuše. Kad ih sušite stavite ih na tamno mjesto da bi zadržali svoju boju.

Bosiljak, murtila (Ocimum basilicum) poluotporna jednogodišnja biljka, sa jako aromatičnim sivozelenim listovima. Listovi se koriste za stvaranje jedinstvenog okusa jela. Listovi se koriste svježi ili sušeni u omletima, salatama, jelima od ribe, mljevenom mesu, juhama, potrebno konstantno otkidati cvjetove radi podsticanja rasta listova.

Kadulja, žalfija, slavulja (Salvia officinalis) otporan vječito zeleni grm, aromatičnih sivozelenih listova koji ispuštaju gorak okus. Razmnožava se obično reznicama početkom jeseni. Biljke su obično kratkog vijeka i najbolje ih je zamijeniti svake 3-4 godine. Listovi se koriste obično u pripremi masnih vrsta mesa kao što su pačetina, ćuretina i svinjetina. Dosta se koristi u nadjevima, u jelima sa sirom, teletinom

Neven(Calednula officinalis) je otporna jednogodišnja biljka, grmolika, uspravna rasta, svijetlozelenih listova. Od proljeća pa sve do prvih mrazeva stvara mnoštvo cvjetova jarko narandzaste ili žute boje. Može se uzgajati u gredicama ili loncima. Latice cvjetova se koriste za dodavanje boje maslacu i mekim sirevima, zatim za dodavanje boje riži i juhama. Nasjeckani listovi se koriste kao sastojak u salatama, a cvjetovi kao ukras salatama.

Kim, kumin(Carum carvi) je otporna dvogodišnja biljka aromatičnih, srednje zelenih listova nalik paprati. Suhe sjemenke se koriste kao začin za kolače, kruh i peciva, kao i za jela od sira i salate, u kobasici.

Komorač, slatki kopar, rezen (Foeniculum vulgare) otporna zeljasta trajnica jarko zelenih listova i zlatno žutih cvjetova. Može se razmnožavati sjemenjem ili da se u proljeće iskopa i podijele nagomilane biljke. Listovi se koriste kao začin za jela od ribe, te za salate i povrće, dok se sjemenke dodaju kruhu, juhama i kolačima.

Timjan, majčina dušica (Thymus vulgaris) je otporan patuljasti vječitozelen grm aromatičnih listova. Razmnožava se ili rasađivanjem u rano proljeće, ili reznicama početkom ljeta. Listovi se koriste kao začin svježi ili osušeni. Imaju blag, pomalo pikantan i slatkast okus i koriste se za masna jela, za ribu, divljač.

Nebitno je da li ih koristite u kuhinji ili samo za uljepšavanje vašeg doma, začinsko bilje je idealno i za dvorišne, balkonske ili krovne vrtove. Za balkone, gdje posuda treba biti i ukrasna i funkcionalna, ćupovi sa bočnim izbočinama su idealno rješenje za sadnju više različitih biljaka. Ruzmarin zasađen u drvenu bačvu, presječenu na pola sa dodatkom nekoliko malih biljaka daće vašem vrtu ili balkonu poseban ugođaj.