Ukrašavanje i farbanje uskršnjih jaja

Uskrs je već stigao! Vrijeme brzo leti, bebice postaju dječaci i djevojčice, vama treba sve više ideja za jeftino i kreativno ispunjeno slobodno vrijeme. Izaberite jedan od navedenih načina farbanja i ukrašavanja uskršnjih jaja tako da i vi i vaši mališani uživate u ovom prazniku.

Prva ideja je veoma jeftina, kreativna, a što je još bitnije ovo je zdrava verzija ukrašavanja jaja.

  Salvetna kolaž tehnika ukrašavanja jaja

  Potrebno:

  • svježi bjelanjak od jednog jajeta
  • ukrasna salveta (dezen po vašem izboru)
  • manji kist
  • skuhana jaja

  Izrežite nekoliko manjih dijelova salvete na kojima vam je najljepša dekoracija. Odvojite gornji sloj salvete(onaj najtanji, skoro providni sloj).

  Salvetna tehnika ukrašavanja jaja

  Na kuhano jaje nanesite bjelanjak u tankom sloju i na jaje zalijepite salvetu. Polako tapkajte po površini da bi što bolje izravnali rubove. Nanoste djeliće salvete sve dok ne popunite sve praznine na jajetu. Kombinujte razne oblike i dimenzije i stvorite mali kolaž na vašem uskršnjem jajetu. Ostavite jaja da se osuše u korpici.

  Malo talenta i preciznosti vam treba za sljedeću tehniku ukrašavanja jaja na zdrav način.

  Ukrašavanje jaja voskom

  Potrebno:

   Voštana tehnika ukrašavanja
   jaja
  • Vosak
  • kist ili pero za crtanje (može i čačkalica)
  • svježa jaja
  • lukovna

  Svježe jaje iscrtajte voskom. Povlačite razne šare koje ste prethodno osmislili. Ako niste baš posebno precizni potrudite se da konture budu što jasnije bez manjih detalalja. Crtajte na primjer što tanju krivu liniju, tačke ili izlomljene linije duž cijelog jajeta sa ujednačenim razmacima. Zatim u šerpu sa vodom dodajte lukovine i u njoj skuhajte jaja. Kada se jaja ofarbaju u lukovini onda šare ostanu u boji jajeta tako da boja djeluje veoma efektno.

  Maskirajte jaja selotejpom

  Potrebno:

  • čvtršći selotejp
  • svježe jaje
  • najlonsku čarapa
  • lukovina

  Izrežite različite oblike  selotejp trake, zatim ih zalijepite na svježe jaje.  Jaja stavite u  najlonsku čarapu, čvrsto je zategnite i zavežite na krajevima. Potopite ih u posudu sa vodom i lukovinom. Nakon što se jaje skuha, ostavite ih da se ocijede i hlade. Nakon toga skinite selotejp i imaćete sličan efekat kao sa voskom. Ove postupke ukrašavanja možete raditi sa gotovom kupovnom farbom za jaja, ali tada vosak i selotejp traku nanosite na skuhano jaje koje tek onda farbate u bojama.

  Ukrašavanje voštanim bojama

  Ukrašavanje voštanim bojama

  Potrebno:

  • skuhana ofarbana jaja
  • voštane ili specijalne boje za crtanje po jajima: najbolja je bijela boja za jače ofarbana jaja 

   Pre nego što počnete da slikate  isprobajte na papiru razne verzije šara zatim to isto iscrtavanje ponovite i na jajima. Interesantno je da umesto voštanih boja možete da koristite i šminku koja vam ne treba (razne olovke za oči ili usta).

  Prelijevanje voštanih boja

  Tehnika prelijevanja
  voštanih boja

  Prethodno opisan način ukrašavanja možete unaprijediti tako što ćete jaja skuhati u vodi sa kašičicom sirćeta. Izdvojite 2 do 3 jajeta a ostala ostavite da stoje u vrućoj vodi dok druga ukrašavate.  Izdvojena jaja ohladite 10. min. tako da budu toplija. Odlijepite omot sa voštanih boja i našiljite malo olovku. Koristite mrvice koje vam ostanu poslije šiljenja i lagano ih posipajte po jajetu. Posipajte jednu boju preko druge i dozvolite da se boja topi i prelijeva preko jaja. Dobićete jedinsven izgled ukoliko kompletno jaje ukrasite na ovakav način. Pazite samo kada budete okretali strane jer su voštane boje dosta klizave.  Uzmite paprinu salvetu za pridržavanje jajeta dok slikate. Nakon oslikavanja potrebno ih je sušiti barem jedan sat.

  Preoblikovanje jaja

  Tehnika preoblikovanja jaja

  Potrebno:

  • ofarbano jaje
  • čvršći karton, razne trakice, vuna
  • flomasteri

  Izrežite karton u obliku manjih zečijh ili mačijih ušiiju. Obojite ih flomsaterima i zalijepite na vrh jajeta. Zatim zečiću ili maci docrtajte oči, uši i njušku flomasterima, a vunu zalijepite na njušku. Ovako možete preoblikovati jaja u razne životinje i figure.

  Sada sigurno jedva čekate Uskrs da isprobate sve navedene tehnike. Ovaj praznik je jednom godiišnje tako da možete bar tada odvojiti malo vremena da usrećite svoje mališane. Napravite malu izložbu uskršnjih ukrasa. Takmičite se ne samo u tome čije će jaje biti jače, nego i u tome čije će jaje biti ljepše. Ovim podstičete dječiju kreativnost, maštu i razvijate finu motoriku mišića tih malih vrijednih ručica. Ako sve ovo ostvarite sa mnogo strpljenja, onda će vam praznik proteći u porodičnom veselju.