Tulumbe recept – kako se prave tulumbe

Još jedna veoma poznata poslastica sa ovih prostora su tulumbe. Sama riječ tulumba je italijanskog porijekla i znači crijevo (šmrk) kojim se gasi požar ili crpi voda. Analogijom po izgledu koji podsjeća na crijevo ovaj kolač je dobio ime. U ovom tekstu vam dajemo najbolji recept za tulumbe i uputstvo kako da ih pripremite.

Tulmbe – recept

Na samom početku stavite 1kg šećera i 1l vode i to stavite da se kuha. Kada to prokha i masa se poptuno sjedini skinite sa vatre i ostavite da se hladi. 

U šerpu staviti 1 šolju mljeka, 1 šolju vode i jednu šoljicu ulja i staviti na peć da prokuha. Kada prokuha stavljati postepeno brasno i kuhati uz miješanje dok se ne dobije smjesa nalik na puru. Kada se ova smjesa ohladi u nju staviti 4-5 jaja i jedan prašak za pecivo. Sve to dobro umutiti.

U jednu dublju šerpu staviti oko 1 litar ulja te staviti na peć da se zagrije. U zagrijano ulje iz šprice za tulumbe (koja možete naći u svim prodavnicama plastike) istiskujete tulumbe tako da ne bude šerpa pretrpana. One se same okreću i prže. Kad porumene, izvadite ih iz ulja i poredajte ih u jednu veću tepsiju.

Pečene tulumbe prelijte zaljevom koji će se do tada vjerovatno ohladiti. I to je to. Tako se prave tulumbe na tradicionalni način.