Trikovi sa kartama

Želite da učinite vašu rođendansku zabavu zabavnijom, da se malo našalite sa prijateljima ili jednostavno zaradite sebi pivo u baru? Lako! Sve što vam je potrebno je standardni (52 karte) špil karata.

Karte su nastale u devetom veku i vode poreklo iz drevne Kine, odakle su preko Egipta prenete u Evropu, služeći kao zabava i razonoda tadašnjim kraljevima. Naravno kako su postajale sve popularnije, ljudi su smišljali više načina na koje se mogu koristiti. Tako su, pored mnoštva kockarskih igara, gatanja i proricanja sudbine, karte pronašle svoje mesto i u naručju magije.

Jedan od prvih mađioničara, ‘otac moderne magije’, iluzionista Žan Ežen Rober Uden, je još davne 1845 oduzimao dah zaprepašćenoj publici jednostavnim špilom karata iz koga je, gledajući u njegovo naličije, izvlačio upravo onu kartu koju je neko iz publike poželeo! Od tada pa do današnjih dana trikovi sa kartama su ostali neprevaziđeni klasik koji donosi zaprepašćenost, nevericu i naravno mnogo zabave svakom ko se usudi da zađe u njihovo carstvo.

Osnovna pravila

Ovakvi trikovi spadaju pod iluziju, što je ustvari zabluda iliti verovanje u nešto što se nije dogodilo. Njihova čar je u tome što se radnja odvija upravo pred vašim očima, ne traje dugo, a u njoj ne učestvuje samo onaj ko pokazuje trik, već i publika, pa je tako efekat ‘magije’ još snažniji. Svako ko počinje i želi da nauči neke od mnogobrojnih kartaških trikova treba da zapamti dve stvari:

  1. Priča tj. uvođenje publiku u trik je od klučne važnosti.
  2. Ruka je brža od oka. 

Primjeri trikova sa kartama

Sada, kada ste spremni, dozvolite da vam pokažem neke od meni omiljenih trikova sa kartama. Krenućemo od nekih lakših, jednostavnijih ka malo komplikovanijim trikovima.

  1. Trik sa malim špilom. Mislim da je većina vas do sada imala priliku da vidi kako izgleda mali špil karata. Ko nije evo kratkog opisa, potpunoTrik sa malim špilom karata – Smanjite veliki špil karata isti kao i veliki špil samo što je veličine kao jedna polovina obične karte. Ovakav špil možete naći u gift shop-ovima ili u nekim knjižarama. Za ovaj trik trebaće vam upravo takav, mali špil, jedna karta standardne veličine i malo lepka za papir. Kada nabavite sve što vam je potrebno videćete da je dužina malog špila potpuno ista kao i širina velikog! To je ključ vašeg trika. Ispod velike karte, na jednu njenu polovinu nalepite malu kartu, sa licem prema vama, na drugoj polovini uradite isto to, ali sada sa naličjem prema vama. Zatim je savijte po sredini (isprekidana linija) i na vrh karte dodajte malo lepka. Sada uzmite mali špil u ruku (kao na slici) a na vrh njega stavite kartu koju ste pripremili tako da izgleda kao da u ruci držite upravo veliki špil. Zatim objasnite publici kako ćete jednim potezom učiniti da se špil karata koje držite smanji! Dok poklapate špil dlanovima, levom rukom savijte gornju kartu po sredini i stegnite je uz ostale karte, tako da je lepak uhvati i od nje napravi malu kartu. Eto malog špila! Uz malo vežbe, ovaim trikom zapanjićete čak i one koji tvrde da se nikako ne mogu prevariti.
  2. Sledeći trik je veoma jednostavan. Potreban vam je običan špil karata iz kog ćete izdvojiti po tri devetke, sedmice, petice, trojke i tri keca.Još jedan zgodan trik sa kartama Sve karte koje ste odabrali moraju biti u znaku herca, trefa i pika! Preostale karte odvojite po strani. Ako pogledate pažljivo videćete da sve karte koje ste izdvojili imaju središnji znak okrenut na gore, odnosno dole. Poređajte ih tako da svaka karta pokazuje isti pravac npr. dole. Znači sada imate špil od 15 karata u znaku herc, pik i tref čiji su središnji znakovi okrenuti u istu stranu. Trik može da počne! Ponudite nekome da izvuče i zapamti jednu kartu iz vašeg odabranog špila. Kada je karta izvučena, uz izgovor da morate da ih promešate, okrenite špil u ruci tako da sada središnji znakovi svih karata pokazuju ka gore! Zatim vratite izvučenu kartu u špil i ponovo promešajte. Sada, pregledajući karte, lako ćete zaključiti koja od karata je izvučena. To će biti karta čiji središnji znak jedini pokazuje različit smer od ostalih.
  3. Čarobne osmice. Ovo je jedan od malo težih trikova. Ustvari to samo znači da je potrebno nešto više vežbe nego kod ostalih. Nadam se da ćete uživati unjemu i da će vam njegova magija doneti dosta zabave i smeha. Da bih vam što bolje objasnijo korake ovog trika, prilažem vam video. Ljubitelji iluzije uživajte!