Vikend u Rimu

Verovatno znate da ’’svi putevi vode u Rim’’ ali ne znate koji da odaberete. Uzeli ste par slobodnih dana na poslu i hocete za vikend da otputujete u prelepu italijansku prestonicu. Odmah da vam kažemo, napravili ste odličan izbor, još ako ste zaljubljeni, provod vam je zagarantovan! Kažu da je Rim grad koji je stvoren za zaljubljene. A ako ste nezaljubljeni, očekujte da ćete se zaljubiti baš u Rimu ili u Rim, svejedno. Rimljani su i onako temperamentni i slični nama po karakteru tako da ne brinite, naći ćete zajednički jezik svakako i nemojte da zaboravite da ste tu samo za vikend, pa ne započinjite ništa ozbiljno. U suprotnom, ako se zaljubite fatalno i odlučite da ostanete ilegalno ni ambasada vam ne može pomoći, platićete kaznu u najboljem slučaju. Ono što je sigurno je to da kada jednom posetite Rim, imaćete želju da mu se vratite ponovo i u tome je magija ovog čudesnog ’’večnog’’ grada.

Direktnu autobusku liniju do Rima nemate, voz do Rima ne postoji a avion uvek stiže svuda, tako da ćete se opredeliti za njega. A i nemate baš izbora. Cena povratne karte je oko 130 eura a na konačno odredište stižete kroz tri do četiri sata. Kada se iskrcate iz aviona potražite smeštaj prvo, ako to već niste uradili pre polaska. Kada je reč o hotelima, cena prenoćišta se kreće od 50eura pa dalje. Po osobi. Mi kao i obično prelažemo hostel gde noć košta od 10eura. I nemojte da se plašite hostela, ako ste gledali film ’’Hostel’’ pa imate nopisiv strah od ovih mesta, ne brinite, hosteli su dobro obezbeđeni i zaštićeni a i pristojno su uređeni. Pre nego što krenete na svoje putešestvije po ulicama Rima, obujte nešto udobno, patike ili baletanke, jer imaćete puno toga da obiđete.        

Spomenici iz doba antičke kulture koji ponosno stoje više od tri hiljade godina, predstavljaju najveće blago Rima te zbog toga krenite u obilazak istih. Najčuveniji je Koloseum ili ’’Flavijev amfiteatar’’ gde su se u prošlosti održavale borbe gladijatora. Inače, Koloseum je svrstan u sedam svetskih čuda. Obiđite i Panteon , autentični rimski spomenik koji nigde nije oštećen. Zanimljiv je zbog toga što je u drevna vremena predstavljao hram svih bogova. Najstariji deo Rima je Forum u kome se nalaze brojni lokaliteti iz doba Antike.

Ne propustite da posetite Vatikan , najmanju državu na svetu i uđete u Sikstinsku kapelu da bi ste uživali u delu slavnog italijanskog slikara Mikelanđela koji ju je oslikao, videćete i njegovu čuvenu ’’Genezu’’ na samom vrhu kapele. Prošetajte i do Španskog trga i odmorite se na čuvenim stepenicama na kojima uvek ima turista i zaljubljenih parova. Uživajte na trgu Navona i ne propustite priliku da ubacite novčić u prelepu Di Trevi ’’fontanu želja’’ iz doba baroka. Pre nego što ’’bacite novac’’ zamislite želju, legenda kaže da će se ispuniti.

Kada poželite da se osvežite uzmite na daleko čuveni italijanski sladoled koji ćete kupiti u tkzv. ’’Galateriama – Želaterijama’’ a ukuse možete da birate. Pizze i paste takođe morate probati iz prostog razloga što se nalazite u njihovoj postojbini. Predlažemo da posetite restorane koji se nalaze u malim ulicama, jer tu je jeftiniji ručak. Što se kafe tiče, birajte onu ’’za poneti’’ jer ako sednete u baštu doživećete bankrot. Suveniri koje predlažemo da kupite su neke dobre cipele ili farmerke, jer u Rimu ćete naći firmiranu garderobu po veoma povoljnim cenama. Posetite butike koji se nalaze na Španskom trgu.