Špageti na maslinovom ulju sa bijelim lukom i čili paprikom

Kasno je i ne znate šta da napravite za jelo. Brzo, sa malo kalorija a ukusno? Idealno jelo za vas je „spaghetti all aglio oglio e peperoncino“,tj. špageti sa bijelim lukom, uljem i čili paprikom. 

Potrebni sastojci za dvije osobe: 160g špageta, češanj bijelog luka, čili papričica, oko 3-4 kašike maslinovog ulja, krupna so.

U dubokoj šerpi zagrijati vodu, dodati so u dovoljnim količinama da kuhani špageti dobiju potrebni slani ukus. U ključalu vodu ubaciti špagete i kuhati ih koliko je to naznačenu u uputstvu na pakovanju ili možete i sami probati tjesteninu, bolje je da ostane malo tvrđa.

Istovremeno sa pripremom tjestenine pripremite i umak. Očistite češanj bijelog luka i isijecite ga na kolutove ili zgniječite, zavisno od toga da li vam se sviđa da jedete ili vam se sviđa samo da osjetite miris češnjaka. Ispržite češnjak u maslinovom ulju pazeći da dobije samo zlatnu boju nikako da se isuši. Dodati potom čili papriku suhu ili svježu po želji, i pustiti da se zagrije, dovoljno je samo malo da da miris i pikantnost ulju. Skolonite ulje sa vatre, izbacite čili papriku iz ulja i češnjak ako ih ne želite jesti.

Kuhanu tjesteninu ocijedite i dodajte u ulje i ponovo ga vratite na vatru. Tjestenina se dodaje u toplo nikad u vrelo ulje jer bez obzira koliko da je ocijeđena uvijek će u njoj biti vode koja u dodiru sa vrelim uljem može da pršti i da vas oprži. Tjestenina treba da bude samo malo na vatri da se svi okusi sastave oko 20-30 sekundi. Služi se i jede dok je vrelo.

Po želji se može na tanjiru dodati i ribani parmezan, ali u malim količinama jer poništava ukuse izvornog recepta.

Vrlo bitno kod ovog jela koje je mnogo jednostavno i siromašno sastojcima je da se upotrebljava isključivo maslinovo ulje koje mu daje posebnu aromu.

Ako vam nije dovoljno pikantno uvijek možete u tanjir dodati pikantno ulje koje možete sami pripremiti, tako što potopite u maslinovo ulje nekoliko osušenih ljutih papričica i ostavite nekoliko dana ili još bolje nekoliko sedmica da odstoji.

Ako vam se jelo čini prebijelo prije dodavanja tjestenine u ulje, možete ostaviti umjesto da izbacite čili papriku ili u ulje dodati svježe na sitno isjeckane listove peršuna koji će malo obojiti vaš tanjir. Za one koji vole malo kaloričnije tj masnije špagete, treba da probaju Carbonara špagete.