Skijanje, tipovi skija i kako odabrati prave skije

Oni koji vole da skijaju kažu da se ništa ne može porediti sa skijanjem. Vjetar u lice. Nevjerovatne brzine koje skijašu postižu. Zrak i akrobacije. Samo vi, komad plastike i snijeg. Čarolija. Tako barem kažu skijaši. Za one koji nikada nisu skijali, poput mene, skijanje je tip rekreacije (ili sporta) koji tjera strah u kosti. Sve to lijepo izgleda kada drugi skijaju. I zaista, izgleda kao da istinski uživaju u tome. Mnogi skijaši koje poznajem tvrde da ih ništa ne opušta kao skijanje. I zaista, skijanje je, mada je prvobitno nastalo kao način kretanja po snijegu i način transporta, preraslo u nevjerovatno popularan vid rekreacije i takmičarskog sporta.

Danas je skijanje mnogo više od načina transporta i kretanja po snijegu. Skijaši širom svijeta penju se žičarama na vrhove planina i opuštaju se spuštajući se na uređenim skijaškim stazama. Skijanje je najpopularniji vid zimskog odmora i mnoge države svoju turističku ponudu zasnivaju isključivo na rekreativnom skijanju. Austrija, Švicarska, Italija, SAD i Francuka samo su neke od zemalja koje posjeduju na stotine uređenih skijaških staza, koje privlače more turista širom svijeta.

Također, neke bogate zemlje, koje nemaju dovoljan broj snježnih dana u godini, izrađuju skijaške staze u velikim dvoranama, te ih opremljuju umjetnim snijegom i umjetnom klimom. Dvoransko skijanje je naročito popularno i zastupljeno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Japanu.

Nadalje, skijanje je jedan od standardnih sportova na zimskoj Olimpijadi. U skijaške discipline spadaju slalom, veleslalom, spust, super-veleslalom, paralelna natjecanja i alpska kombinacija. Mada neslužbeno, ove discipline dijele se na tehničke i brzinske, gdje u tehničke spadaju slalom i veleslalom, a u brzinske spust i super-veleslalom. Kontrola i organizacija skijaških natjecanja je u potpunosti pod upravom Međunarodne skijaške federacije.

Tipovi skija

Ovisno o disciplini skijanja, potrebna je sljedeća oprema; skije koje su opremljene vezovima, skijaški štap, skijaška oprema, pancerice, te dodatna oprema u vidu naočala, rukavica i kapa. Kada je riječ o skijama, evo koji tipovi skija postoje:

  • Skije za početnike (easy–carver) – kao što samo ime kaže, riječ je o skijama koje su predviđene za one koji prvi put počinju skijati. Ovim skijama je najlakše upravljati, sa njima je nemoguće postići preveliku brzinu, a naročito su pogodne za staze koje su blago strme.
  • Allround – carver skije – predviđene su iskusnijim skijašima, omogućavaju srednje brzine skijanja, veliki nagib. Najbolja osobina ovih skija je te da ne traže preveliki napor skijaša, a sa njima je moguće skijati i na manje uređenim dijelovima staza.
  • Slalomske skije (slalom – carver) – ove skije su slične allround – carver skijama. Također su predviđene za iskusnije skijaše, omogućavaju srednju brzinu skijanja, najveći nagib i pogodne su za tvrde staze.
  • Race- carver skije – ove skije su predviđene skijašima koji vole veće brzine skijanja i duže zavoje. Ove brze skije optimalne su za dobro uređene staze i ne preporučuju se za skijanje po slabije uređenim dijelovima staza.
  • All – mountain skije – riječ je o skijama s kojima je moguće postići srednju brzinu, a odlične su za skijanje na tvrdim, kao i na mekšim stazama.
  • Freerider skije – ove skije su šire od svih ostalih tipova skija. Sa njima je moguće skijati na manje uređenim stazama i sa njima je moguće postići veliku brzinu skijanja.

Kako odabrati skije

Kada je riječ o izboru skija, ne postoji univerzalni model koji odgovara svima. Svaki brend i marka skija imaju određene modele i određene veličine skija. Početnicima, koji još uvijek nemaju svoju omiljenu marku i stil skija, ne preporučuje se kupovina istih, nego iznajmljivanje i eventualna kupovina skija uz konsultacije sa instruktorom. Iskusniji skijaši i profesionalci koriste skije koje odgovaraju njihovim stilovima skijanja.

Danas je izrazito popularna carving tehnika skijanja i uči se mnogo lakše od klasičnog skijanja. Popularnost carving tehnike skijanja dovela je do toga da proizvođači skija masovno proizvode carving skije, koje same vode u zaokret i lakše je upravljati njima. Najveća mana carving skija jeste ta da one zahtijevaju dodatnu snagu kod zaokreta i mijenjanja pravca. Carving skije postoje u najrazličitijim varijantama, od onih za ekstremno skijanje do carving skija za rekreativno skijanje.

Kada je riječ o dužini carving skija, na nju utječe stil vožnje svakog skijaša pojedinačno, jer se u zaokret lakše ulazi sa kraćim skijama. S druge strane, duže skije pružaju veću stabilnost te su pogodne za brže skijanje. Preporučena dužina skija je dužina petnaestak centimetara manja od visine skijaša.

Važan faktor u izboru dužine skija ima i kilaža svakog pojedinačnog skijaša, jer skijaši koji imaju veću kilažu lakše upravljaju dužim skijama od skijaša sa manjom tjelesnom težinom.

Pri izboru skija, veliku ulogu u izboru skija igra spol i starosna dob skijaša. Razlikuju se skije namijenjene muškarcima, ženama i one za djecu. Ženske skije su znatno lakše i za njihovo upravljanje je potrebna mnogo manja snaga. Napravljene su tako da kompenziraju slabiju mišićnu masu kod žena. S druge strane, skije namijenjene muškarcima su teže i sa njima je nešto teže upravljati. Skije za djecu napravljene su tako da je sa njima najlakše upravljati, te je sa njima nemoguće postići preveliku brzinu skijanja.

Zavisno od toga koliko ste upućeni i koliko dugo skijate, razgovarajte sa iskusnijim skijašima pri izboru skija. Ili, ukoliko tek učite skijati, posavjetujte se sa vašim instruktorom. I naravno, uvijek isprobajte skije i ostalu skijašku opremu prije kupovine.

Bez obzira da li tek otkrivate čari skijanja, iskusan ste skijaš ili u skijanju uživate samo preko tv-a, nadam se da vam je ovaj članak pomogao da se, ako ništa, dodatno educirate. Ili da, u najbolju ruku, lakše pronađete skije za sebe.