Savjeti prilikom odabira ugradbenih ormara

Svi mi koji živimo u manjim prostorima poput jednosobonih, dvosobnih, pa čak i većih stanova, mučimo se sa skladištenjem i prostorom. Godinama se nakupi mnogo stvari koje sve teže nalaze svoje mjesto.

Kao najbolja solucija za ovaj problem pokazali su se ugradbeni ormari (američki plakari).Njihova popularnost nije vezana samo za uštedu prostora nego i za brojne funkcije koje možemo odabrati sami zbog čega oni nisu vezani isključivo za uštedu prostora nego ih sve češće viđamo i u velikim  kućama u kojima prostora ima na pretek. Ugradbeni ormari spadaju u kategoriju namještaja po mjeri i naručuju se te izrađuju prema željama kupca. Zbog toga, prilikom odabira firme kojoj ćete ukazati povjerenje i samih funcija ormara, treba biti oprezan i dobro promisliti prije nego donesete važnu odluku. Evo nekoliko stvari koje je potrebno uzeti u obzir prije nego se odlučimo na taj korak i utrošimo ušteđeni novac.

 

Dvaput mjeri, jednom sjeci

Kao što to kaže ova zanatska poslovica, veoma je važno sve dobro izmjeriti. Iako žete to da urade profesionalci iz tima firme koju odaberete, važno je da i vi budete upućeni u dimenzije. Prvo napravite razmještaj ostalog namještaja u kući na oanj naćin kako će biti i sa ugrađenim ormarom. Nakon razmještaja nabavite metar koji možete naći u svim prodavnicama alata, pa i tržnim centrima, olovku i papir. Odmjerite tačne dimenzije koje uključuju dubinu (najčešće se rade ormari dubine od 60 centimetara), visinu od poda do one visine koju želite i naravno širinu. Dobro odmjeriti važno je i zbog toga što želite da planirate prostor unutar ormara.

Funkcionalnost na prvom mjestu

Namještaj po mjeri krasi jedna velika prednost u odnosu na gotove kupljene standardne komade namještaja, a to je iznimna funkcionalnost. Po mjerama  koje ste uzeli nacrtajte skicu. Ne morate da budete umjetnik niti arhitekta niti skica mora izgledati savršeno. Važno je da dobijete vizuelnu sliku onog đto želite. Na skici ucrtajte sve ono što želite od svog ormara: ladice, police i visine polica, mjesta za kapute, dasku za peglanje, peglu posteljinu, bar za alkoholna pića i sl. Napravite dobar raspored jer zbog toga i želite ugradbeni ormar kako bi mogli raporediti stvari na najekonomičniji, a ujedno i najpraktičniji način. Ovih skica se držite i prilikom naručivanja i neodstupajte od svojih ideja ukoliko su one izvodive. Držite se vlastitih potreba. Recimo jednom muzičaru ugradbeni ormar ili bar jedan njegov dio može biti dobar način da se na praktičan način čuvaju muzički instrumenti i uređaji, pecarošu isto tako. Shvatate cjelokupnu sliku?

Svijet je lopta šarena

Ako je svijet lopta šarena ne mora biti i vaš stan. Naravno ovdje sve zavisi od ukusa pojedinca, ali i čitave porodice. Nemojte zaboraviti konsultovati se i sa ostatkom porodice jer i oni će da dijele taj prostor sa vama. Previše šarenila obično je znak kiča i neukusa stoga budite umjereni i uskladite boje sa ostalim u vašem prostoru: bojama zidova, namještaja, parketa itd.

Ovo su uistinu samo osnovni savjeti koje svakako morate proći. Pored ovoga nužno je obratiti pažnju i na detalje kao što su materijal od koga će ormar biti napravljen, na one male detalje kao što su šarke na vratima, mehanizmi za otvaranje i zatvaranje, ručke i sl. Potražite na internetu rješenja kao i ideje i budite prije svega kreativni.