Razlozi opadanja trepavica i načini rješavanja ovog problema

Mnoge od nas nervira činjenica da nam kosa nekontrolisano opada. S druge strane, sve više ljudi, naročito žena, žali se i na nekontrolisano opadanje trepavica, na jednom ili na oba kapka. Pitate se zašto vam opadaju trepavice i šta možete uraditi da spriječite njihovo opadanje? Imamo odgovore na vaša pitanja.Saznajte koji su to najčešći razlozi opadanja trepavica i načine kako opadanju trepavica stati u kraj.

  • Ukoliko ste dobrog zdravstvenog stanja i nemate problem sa opadanjem kose, nego samo problem sa opadanjem trepavica, možda ste alergični na neke od kozmetičkih proizvoda koje koristite. Da li ste promijenili maskaru ili ajlajner? Ukoliko jeste, a primjetili ste da vam trepavice počinju opadati, vrlo je moguće da ste alergični na sastojke iz ovih proizvoda. Promijenite maskaru, to bi moglo riješiti vaš problem. Drugi razlog za opdanje trepavica jeste korištenje vodootpornih maskara. Ovu maskaru je znatno teže ukloniti sa trepavica i možda je upravo ona razlog zašto one nekontrolisano opadaju. Umjesto vodootporne, pokušajte koristiti običnu maskaru i uvijek skidajte šminku a očiju odgovarajućim sredstvima za skidanje šminke ili baby uljem.
  • Drugi krivac za opadanje trepavica može biti uvijač trepavica. Uvijač trepavica može prouzrokovati pucanje i opadanje trepavica. Prestanite ga koristiti jedno vrijeme i provjerite da li je upravo on uzrok vašeg problema.

    Woman blue eye with extremely long eyelashes

  • Ukoliko kozmetika i uvijač trepavica nisu uzrok opadanja trepavica, uzrok bi mogao biti u vašoj prehrani. Da li unosite u organizam dovoljno hranljivih sastojaka? Da li ste na dijeti i unosite u organizam ograničenu količinu proteina i ugljikohidrata? Sve ovo mogu biti razlozi opadanja trepavica. Ljudi koji pate od anoreksije ili bulimije također mogu imati problem sa opadanjem trepavica. Hranite se redovno i zdravo, kako bi vaše trepavice i kosa bili čvrsti, jaki i zdravi.
  • Određeni zdravstveni problemi mogu također biti uzrok opadanja kose i trepavica. Hormonalna neravnoteža može prouzrokovati opadanje kose, kao i neke drugi zdravsteveni problemi. Ukoliko pored problema sa opadanjem trepavica imate još neke druge zdravstvene probleme, najbolje je da se javite doktoru.
  • Opadanje trepavica nije problem oko kojega se trebate posebno zabrinuti i koji je nerješiv, ali ukoliko vaše trepavice ili kosa nekontrolisano opadaju, onda imate razloga za brigu i vrijeme je da tome stanete u kraj. Pokušajte sa našim prijedlozima, koji će vam, nadamo se, pomoći da vaše trepavice ne opadaju i da ponovo imate bujne i duge trepavice, na kojima će vam zavidjeti.

Autor teksta Ana Savić