Prirodni lijekovi – 9 načina da pobijedite hemoroide kod kuće

Liječenje hemoroida, kao jednog od najsavremenijih zdravstvenih problema modernog doba, nije nimalo bezazleno. Hemoroidi stvaraju nelagodu i bol ali, ne brinite, rijetko stvaraju ozbiljnije zdravstvene probleme i u većini slučajeva možete ih liječiti i tretirati kod kuće. Pitate se kako? Slijedi par jednostavnih kućnih tretmana i savjeta koje možete primjeniti i koji djeluju.

Tople kupke

Jedan od najboljih načina kućnog liječenja hemoroida svakako su tople kupke, koje ne samo da će vas opustiti i djelovati relaksirajuće, nego imaju i nevjerovatne učinke na vaše zdravlje. Za liječenje hemoroida preporučuju se do tri kupke dnevno, u trajanju od petnaest minuta, a sve što trebate uraditi jeste pripremiti sebi toplu kupku i opustiti se. Na ovaj način ćete smanjiti otekline i ublažiti bol. Nakon kupanja obavezno se dobro osušite, kako ne biste imali probleme sa češanjem, koje bi moglo pogoršati problem.

Promijenite ishranu

Drugi jednostavan način tretiranja hemoroida kod kuće svakako je promjena vaše ishrane, koja je često uzrok problema koje imate. Jedite zeleno povrće i unosite veće količine vode kako biste se riješili problema sa zatvorom. Uvrstite u svoju svakodnevnu prehranu voće, povrće i žitarice koje će vas opskrbiti vlaknima.

Vlažne intimne maramice

Ako imate problema sa hemoroidima, koristite vlažni toalet papir ili vlažne intimne maramice kako biste smanjili bol i nelagodu. Izbjegavajte toalet papir koji sadrži alkohol i dezedoranse da izbjegnete iritacije.

Stavljajte hladne obloge

Led je jedan od najboljih načina da smanjite otok i upalu. Stavljajte hladnu oblogu (led) na bolno mjesto kako biste smanjili otok i neprijatnost.

Ne češite se

Hemoroidi obično svrbe i stvaraju snažan poriv za češanjem. Ne češite se i ne iritirajte svoju kožu dodatno.

Ne izbjegavajte odlazak u toalet

Mnoge osobe koje pate od zdravstvenih problema uzrokovanih hemoroidima izbjegavaju redovan odlazak u toalet, kako bi se poštedjele boli. Na ovaj način nećete pomoći sebi, jer će odlaganje odlaska u toalet rezultirati tvrđim stolicama, koje će pogrošati a ne smanjiti bol i neprijatnost. Ne izbjegavajte odlazak u toalet kako biste pomogli sebi.

Recite ne hrani i piću koje vam ne pomaže

Izbjegavajte kafu, ljute začine, pivo i gazirana pića kako biste smanjili češanje.

Obratite pažnju na unos soli u vaš organizam

Višak soli zadržava tekućine u krvotoku što dovodi do ispupčenja vena u anusu. Izbjegavajte preslanu hranu i vodite računa o unosu soli u vaš organizam.

 Izbjegavajte sapun

Redovno se kupajte i tuširajte toplom vodom kako biste očistili kožu oko anusa. Pažljivo se osušite i izbjegavajte sapune koji mogu dodatno iritirati kožu.