Originalna čestika za Valentinovo

/p>

Napravite čestitku u baronkom stilu i to tako da izgleda kao da je rekvizit iz starih ljubavnih filmova. Vjerujem da će ovakva čestitka ostaviti svakoga, bez obzira na pol, bez daha. Ovo je mnogo bolje od kupovine najboljeg poklona jer ćete ovim pokazati na mnogo bolji i originalniji način koliko vam je do nekoga stalo.

Šta nam je potrebno za izradu ovakve čestike:

>

1. Parče crvenog papira

2. 1 crna perla

3. crvena traka

4. smeđa papirnata vrećica koju je lako proći svuda

5. 1 list svijetlo obojenog papira A4 formata

6-9. krejon, ili mastionica za pečate, različito dizajnirani pečati šabloni…

10. ljepilo za papir

11. makaze

12. crna olovka, marker

13. linijar

 

 

1. korak

Dekorišite spoljašnost papirnate vrećice  i to onu stranu na kojoj nije savijeno dno (onaj ko je imao priliku da vidi papirnatu vrećicu zna da prije otvaranja vrećice, dno bude savijeno na jednoj strani). Za dekoraciju koristite neki cvijetni kalup koji ćete premazati krejonom ili ga umočiti u mastionicu i nanosti na papir. Ovo ne mora da bude savršeno jer nije na ovom dijelu dizajna akcenat. Ako nemate pečat niti šablom okušajte se u crtanju nekog motiva.

2. korak

Presavijte vrećicu kako je prikazano na slici

3. korak

Podijelite A4 format na način prikazan na slici (mjere su u inčima – to je ona druga strana linijara :D)

5. korak

Dekorišite 4″ x 4″ papir koji ćete isjeći sa A4 lista na taj način da ga prvo obrubite makazama. Najbolje bi bilo da koristite cik cak makaze. Nemojte odsjeći mnogo od ruba. Nakon toga papir zgužvajte do te mjere da dobije starinski ispucali izgled. Potom ga izravnajte i pritisnite u mastionicu za pečate po rubovima i na par mjesta u sredini dok ne dobijete željeni izgled. Podsjećamo da možete korisiti i kreon ali koristite stranu četkice kreona.

6. korak

Zalijepite 4″ x 4″ i 3″ x 3″ odrazani papirić na način kako je prikazano na slici:

7. korak

Koristite neki šablon pečat ili nacrtajte olovokom dekoraciju na samom dnu vrećice.

8. korak

Dekorišite 4.5″ x 2.5″ papir na isti način na koji smo to uradili u koraku 5

9. korak

Zalijepite 4.5″ x 2.5″ papirić koji smo dekorisali u prethodnom koraku i izrežite otvor na vrećici na mjestu i dužini označenoj linijarom na slici:

10. korak

Izrežite papirić dimenzija 3.5″ x 1.5″, sa jedne strane ga namažite ljepilom i gurnite ga u otvor koji smo napravili u prethodnom koraku. Potrudite se da papirić ide skroz do dna vrećice. Ovo će osigurati da tajno pismu lagano klizne unutar vrećice. 

Onda izrežimo 2″ x 1.5″ komadić papira i to da se na jednom kraju završava u obliku trougla. Potom namažimo i ovo parče ljepilom te ga zalijepimo sa gorenje strane otvora. ovim smo zapravo napravili futrolu za naše pismo. Pogledajte sliku pažljivo

11. korak

Presavijte dijagonalno komadić crvenog papira i na njemu nacrtajte srce koje potom izrežite i dekorišite.

12. korak

Srce sa jedne strane namažite ljepilom i umetnite u otvor koji smo napravili u prethodnim koracima. Pogledajte sliku detaljno.

13. korak

Odrežite komad trake od 6″ do 8″ dekorišite kreonom ili mastilom te zalijepite u položaj kao na slici

14. korak

Odrežite i dekorišite i tri komadića papira veličine 1.5″ x 0.5″ te ih zalijepite kao na slici.

15. korak

Odrežite ukrasnu crvenu traku i provucite perlu kroz nju. Zalijepite traku oko čitave čestitke. Potom odrežite još jedan komadić trake dovoljan i provucite kroz perlu te zalijepite na čestitku.

/p>

16. korak

Napišite vaše inicijale na srce, a potom napišite i pismo upotrebljujući svu maštu koju imate i izražavajući vaša iskrena osjećanja. Savijte pismo kao na slici.

 17. korak

Umetnite svoje pismo na njegovo mjesto i dobili ste čestitku kakvu niste ni sanjali. Nadamo se da ćete uspjeti napraviti ovakvu čestitku i obradovati svog dragog ili dragu.