Opadanje kose – uzroci i rješenja na prirodnoj bazi

Svakoj ženi mjerilo dobrog izgleda prvenstveno započinje od pogleda na frizuru, pa tek onda na ostale stvari. Kod muškaraca to mjesto vjerovatno zauzimaju neke druge stvari, ali im frizura svakako nije nebitna činjenica.

Svaka osoba na glavi broji otprilike oko 100000 dlaka, a normalan ciklus rasta kose traje od dvije do tri godine. Kroz taj uobičajni ciklus, rast dlake prolazi kroz tri faze:

1. Prva faza nazvana je faza rasta-anagena faza koja traje od dvije do pet godina i tokom te faze kosa mjesečno poraste kosa od 1 do 1,5 cm. 2. Naredna faza koja se dešava jeste faza mirovanja-katagena i traje samo dvije sedmice. U tom prelaznom periodu korijen prestaje sa funkcijom i time prestaje rast dlake.

3. Poslije rasta slijedi normalni process- tj. ispadanje kose i taj period može da traje do tri mjeseca. Mrtve vlasi obično ispadaju češljanjem i pranjem kose. Nakon toga, ciklus se ponavlja, međutim dosta ljudi se sreće sa problem preobilnog opadanja kose koji svakako povlači za sobom trajni gubitak kose ili alopeciju.

Kako se suočiti sa ovom neugodnom pojavom, kako zaustaviti nepotrebno opadanje kose, te kako vratiti stari sjaj svojoj kosi? Koje proizvode odabrati i kako u kućnom okruženju pripremiti prirodne losione protiv nepoželjnog opadanja kose?

Prvi zadatak u rješavanju ovog problema jeste suočavanje sa uzrocima opadanja, stoga sagledajte vašu životnu situaciju i započnite iscjeljenje. Postepeno smanjenje kose jedna je od posljedica starenja, zatim može da se javi usljed nekih oboljenja: preležane bolesti, hormonskih poremećaja, upale zuba ili unutrašnjih organa, anemičnosti organizma.

Genetika je osnovna tačka polažišta i mjera za dobar ili loš kvalitet vaše dlake, tako da obratite pažnju na slike roditelja i preuzmite sve preventivne mjere prije no što bude kasno. Loša ishrana koja predstavlja smanjen unos aminokiselina, bakra, cinka, gvožđa ili nekih drugih vitamina iz B komples grupe može dovesti do nedostakta supstrata koji stvara i omogućava rast dlake. Što više u organizam unositi mliječne proizvode, zeleno povrće, piletinu, teletinu, ribu, jaja, sjemenke suncokreta, kikiriki.Tipovi opadanja kose kod muškaraca – slikovni prikaz

Hemoterapija i radioterapija kao medicinski tretmani najčešće dovode do gubitka kose, mada se poslije dlaka uspješno oporavi. Neki lijekovi poput antikoagulanasa, oralnih kontraceptiva, antidepresiva, retinoida umiju da izazovu opadanje kose, stoga se odmah treba javiti doktoru kako bi se promijenila terapija.

Poslije porođaja kod nekih žena zna se desiti opadanje kose koje se javlja usljed hormonske neravnoteže. Nakon što se hormonska situacija popravi, dlaka vraća stari kvalitet. Koža glave može da oboli od nekih gljivičnih infekcija, koji mogu biti simpomi neke druge bolesti, najčešće lupusa i anemije, i da te upale dovedu do opadanja kose.

Recepti za kućnu izradu losiona protiv opadanja kose

Za ispiranje, nakon što koristite šampon, koristite čaj od kamilice ili koprive, pripremite ga tako što četiri kašike ove biljke prelijete jednom litrom kipuće vode, nakon deset minuta procijedite i pričekaje da se čaj ohladi do temperature sa kojom inače perete kosu.

Ako ste se odlučili za čaj od koprive, pokušajte da praktikujee da jedan put isperete čajem od listova koprive, a drugi put od korijena koprive. Većinu ovih stvari možete naći u biljnim apotekama.

Vlasi i kožu glave redovno masirajte iscjeđenim sokom iz listova oraha i lavande, i tu dobijenu smjesu pomiješajte sa istom količinom glicerina. Pošto je vjerovatno teško pronaći listove ovih biljki, možete koristi ulja koja se mogu naći u apotekama.

Jednom mjesečno ili po potrebi pripremite kosi i koži glave tretman koji traje sedam dana. Preparat protiv opadanja kose napravite tako što ćete preko ½ kg svježih listova koprive preliti litru ključale vode, ostaviti da odstoji poklopljeno pola sata, a zatim procijediti. Najbitnije je dobro iscjediti listove koprive jer se u njima krije najkvalitetnija tečnost. U taj čaj dodajte 2 dcl ricinusovog ulja. Ovako pripremljen preparat držite u flaši i dobro promućkajte prije svake upotrebe kako se talog ne bi zadržao na dnu. Ovu smjesu utrljajte u korijen kose tri puta dnevno tokom sedam dana.

Veoma je bitno da imate strpljena i ne gubite vjeru u oporavak kože glave i kvaliteta dlake. Izbjegavajte često pranje kose, a ukoliko vam kosa nametne tako nešto koristite blage šampone na prirodnoj bazi koprive i bijelog luka. Promijenite navike po pitanju ishrane, trudite se da unosite što više vitamina i što raznovrsniju ishranu, pronađite vremena da se sklonite od stresne skodnevice i brzog, nametnutog ritma života.