Odlazak na ljetovanje nekad i sad

Davno su prošla vremena kada je čovjek morao moliti nekoga od prijatelja ili bližnje rodbine koja posjeduje nekakvu vikendicu ili kuću na moru da mu je iznajmi na par dana kako bi s djecom, djevojkom ili prijateljima mogao otići na more.

Često, ako ne bi bilo slobodnoga termina – obitelji bi otkazivale odlazak na more – što zbog financijskih razloga, što zbog „komplikacija“ koje mogu nastati ako krenu „na slijepo“ na more. Pitanja koja su se često postavlja bila su: Što ako ne nađemo nekakav povoljan smještaj na moru taj dan kada krenemo, gdje ćemo spavati?, Što s malom djecom?, Što ako apartman u koji dolazimo nema kuhinju, klimu? Što ako je plaža predaleko ili nema parkinga?

Na sreću, ova vremena su iza nas! Danas je sve postalo puno jednostavnije, sigurnije i kvalitetnije. Što Vam danas treba da biste pronašli kvalitetan i povoljan smještaj na Jadranu? Pristup internetu i računalo. Sve što trebate je uskladiti godišnje odmore, pogledati vremensku prognozu, upaliti internet i pokrenuti jedan od kataloga koji prezentira privatni smještaj.

U zadnje vrijeme vlasnici apartmana su se sami odlučili na oglašavanje apartmana što je rezultiralo velikim brojem turističkih portala tako da u tolikoj ponudi jednostavno morate pronaći nešto za sebe koliko god Vaši zahtijevi ili kriteriji bili specifični.

Prednost kataloga pred agencijama je u tome što je kontakt sa vlasnikom smještaja direktan i samim time zaobilazite visoke agencijske provizije koje znaju ići i do visokih 40%. Nakon ostvarenog prvog kontakta uvijek ste u mogućnosti zatražiti od samog vlasnika još dodatnih informacija ili fotografija što Vam agencija većinom neće moći ponuditi. Uobičajna praksa kod rezerviranja smještaja direktno kod vlasnika je uplata dijela iznosa odnosno avansa kako bi se vlasnik smještaja osigurao u slučaju Vašeg nedolaska odnosno otkazivanja. Većina kataloga smještaja uz sve detalje o smještaju ima i opciju gdje možete vidjeti dojmove i komentare dosadašnjih gostiju gdje iz prve ruke možete vidjeti kako se nekome svidjeo odmor u dotičnom smještaju. Ukoliko vlasnik smještaja ima vlastitu web stranicu adresa će vjerojatno biti navedena u samome oglasu što Vam može biti izvor još dodatnih informacija prije nego što se odlučite na rezervaciju.

Kako biste što lakše pronašli Vaš apartman kvalitetni katalozi u oglasu imaju i ucrtanu lokaciju apartmana na Google karti. Pored navedenoga treba napomenuti da je ponuda privatnoga smještaja puno jeftinija na samom početku ili samome kraju sezone – ovdje mislimo na 5 i početak 6 mjeseca te kraj 8 i 9 mjesec. Stoga, ako Vam nije bitno da budete u samoj špici sezone – ovo je zasigurno odlična opcija. Možda je bolje biti i 10 dana na moru krajem sezone nego 5 u samoj špici. Ovo se posebno odnosi ako na ljetovanje odlazite sa obitelji i ne igra Vam ulogu špica sezone i klubovi po Jadranu.

Isto tako i cijene ulaznica u neki od brojnih nacionalnih parkova su drastično niže na samom kraju ili početku sezone. Iako je kraj ljetne sezone iza nas… od sada vrlo lako, sigirno i brzo možete isplanirati svaki svoj budući odlazak na more iz vlastitoga doma!