Novogodišnja i praznična dekoracija stola

Brzo hita vrijeme, uskoro se sprema doček Nove godine i svečana večera u vašem domu. Ta gozba trajaće cijelo veče, druženje do kasno u noć i možda naredno jutro. Uspjećete da spremite sva predjela i glavna jela, deserte, okitite jelku i pokupujete poklone, međutim da li ste razmišljali o završnici, načinu i mjestu gdje ćete to sve predati i pokazati.

Posljednji pečat vašem trudu i radu te večeri daće ukrašen sto sa tematikom novogodišnje noći. Koje su osnovne stvari na koje trebate obratiti pažnju kada je u pitanju dekoracija stola za tu posebnu priliku?! Pogledajmo:

  1. Stolnjak. Najljepše izgleda kombinacija dvije boje na stolu. Da li je u pitanju jedan stolanjak karo ili nekog drugog dezena u dvije boje ili mješavina stoljnjaka i nadstoljnjaka, svakako trebate da imate mjeru. Ispočetka to šarenilo može da izgleda skladno, ali morate da uzmete u obzir ukrase, pribor, poklone, salvete koji se slažu na sve to. Ja vam predlažem za ovu novogodišnju noć da izaberete stolnjak božanstveno bijele boje. Ovakva podloga donosi neiscrpne maštovite prijedloge. Zatim, po sredini stola na svečanom bijelom stolnjaku prostrite nadstolnjak zelene boje, koji će osvježiti prostoriju. Naravno, postoji još raznih kombinacija, bijela-crvena, zlatna boja oba stolnjaka i slično. Zavirite u svoj ormar i uvidite vaše mogućnosti, kombinujte omiljene boje i ne pretjerujte.
  2. Ukrasne stolice. Od vaših starijih, standardnih stolica za ovu priliku možete napravite sasvim neobične dekoracije. Postoje dva slučaja koja možete odabrati, a zavisi od materijala kojeg imate. Možete vaše stolice prekriti po čitavoj dužini, a za to vam treba veći prekrivač (npr. bijele boje, pogotovo ako vam je stolnjak te boje). Prekrijete stolice prekrivačem i pri dnu zavežete u mašnu ili nekom trakom u boji pričvrstite pokrivač za stolicu. Ukoliko imate manje komade tkanine, možete gornji dio stolice da ukrasite i trakom prčvstite. U mašnicu možete umotati nekoliko perlica i grančica četinara.
  3. Ukrasni detalji na stolu. Činije od voća, stare vazne, svijeće i svi ukrasi koje stavljate na jelku mogu vam pomoći u nastavku dekorisanja stola. Činiju ili vaznu možete ispuniti grančicama četinara, šišarkama, suvim plodovima voća, te ukrasnim kuglama. Obratite pažnju prilikom slaganja tonova, ako ste se odlučili za bijelo-zelenu kombinaciju stolnjaka, neka vam ukrasi u sredini stola imaju 2 do 3 nove nijanse boja. Moj prijedlog za dekoraciju jesu dvije ili više dugih svijeća u dvije nijanse boja, a kao svijećnjaci mogu poslužiti šolje za kafu koje ste ispunili klikerima.
  4. Prostirke ispod tanjira i salvete. Pošto se nadamo snijegu za novogodišnja praznovanja, predlažem vam da samostalno izradite prostirku u obliku pahulje koju ćete staviti ispod tanjira. Možete iskoristiti najobičnije bijele tkanine ili čak papir. Umjesto pahulje možete napraviti oblik jelke ili snješka bijelića. Ovakva izrada ne zahtijeva puno vremena, a plijeniće pažnju gostiju tokom čitave večeri. Na tim prostirkama možete staviti imena gostiju po vašoj zamisli gdje bi ko trebao sjediti te, takođe, neku lijepu i iskrenu želju povodom praznika.
  5.  Sada je pitanje kakve salvete postaviti za tu večeru. Taj detalj je veoma bitan, bilo da se odlučite za platnene ili papirne, jer govori o vama kao osobi koja obraća pažnju na najsitnije detalje. Osnovno pravilo pri odabiru salveta je da bi trebale biti ili ista boja stolnjaka ili drastično različita. Ako birate drastično različitu boju posebno ćete istaći lijepo umotani pribor i unutar možete zaviti poruku sa željama za goste i ukućane. Ukoliko imate nekoliko dekorativnih cvjetova ili ukrasa sa prošlih zabava, nalijepite na salvetu u kojoj je umotano posuđe.

Novogodišnja trpeza u najboljem svjetlu prestaviće vas kao domaćicu ili domaćina, pogotovo ako sve to začinite malim detaljima i rukotvorinama. Ne zaboravite obratiti pažnju na to da ne pretrpavate sto svim jelima koja ste planirali služiti to veče. Tek kada budete služili jela, donosite ih redom sa svim prilozima.

Razmislite prije no što se gosti pojave da li će svako imati dovoljno mjesta za sjedenje i hranu. Možete organizovati pomoćni sto, ako zatreba. Kada su gosti već stigli, vaše je da upalite svjećice na jelki, malo pojačate muzičku podlogu i kratkom zdravicom pozdravite svakog gosta ponaosob. Dobra zabava! Ovaj video donosi još jednu neobičnu dekoraciju, pa pogledajte: