Nekoliko načina da osvježite dugu vezu

Jedva da partneru poželite dobro jutro? Zaboravili ste šta to znači biti zaljubljen? Imate osjećaj da vaša veza sa partnerom traje s t o lj e će? Ne brinite se. Malo sam istraživala, a pomalo vođena i ličnim iskustvom, otkrila sam nekoliko čudnovatih načina da oživite vašu vezu. Rado ću ih podijeliti sa vama.

Smijte se, sa ili bez razloga

Smijte se sebi, smijte se jedno drugom, smijte se svemu ostalom. Naravno, šale na vaš račun nemojte i ne trebate shvatati lično. Smijeh je zdrav i zarazan. I razbija monotoniju.

Budite prijatelji

Ovo je uistinu najvažnije. Vi ste prije svega prijatelji, pa tek onda sve ostalo. Razgovarajte, glupirajte se, šetajte, prepričavajte dogodovštine, idite u šoping zajedno, izađite na večeru, pošteno se zabavite u diskoteci, gledajte filmove,“prekucajte“ novu CSI igricu zajedno.

Razgovarajte

Nakon sto godina koje ste proveli zajedno, nije čudno ukoliko se desi da bukvalno nemate o čemu razgovarati. To je ponekad sasvim normalno. Ali, budimo realni, uvijek se ima o čemu pričati. I razgovor ne mora uvijek da se svodi na davanje savjeta i rješavanje problema. A s druge strane, znate kako kažu – znate da ste u vezi sa pravom osobom, kada oboje šutite, a nije vam neprijatno radi toga.

Imajte razumijevanja i nemojte praviti „od muhe medvjeda“

Svi imamo „one“ dane, kada nam nekako sve ide na živce i nismo raspoloženi ni za koga, skoro ni za sebe. Prema tome, kada se desi da vaš partner ima jedan od takvih dana, imajte razumijevanja. I vama se isto dešavalo, sigurno. Isto tako, nije smak svijeta ukoliko je zaboravio da iznese smeće ili da pospremi kuhinju.  

Cijenite male stvari

Ovo ne moram posebno objašnjavati. Ali, evo primjera – vaš partner je oprao posuđe, ali je ostavio prljave spužve i nije očistio sudoper. Vi ćete, vjerovatno, umjesto da mu zahvalite što vas je riješio posuđa, prigovoriti mu što je ostavio prljav sudoper iza sebe. Nemojte. Zahvalite mu na opranom posuđu.

Pustite ga da „diše“

Pozovite prijateljice kod sebe i uživajte u „ženskim razgovorima“ . Isto tako, imajte povjerenja kada vaš partner izađe sa svojim družtvom i ostane do jutra. Normalno je i poželjno da oboje imate prijatelje i da provodite vrijeme odvojeno.

Iznenanadite partnera

Iznenadite ga pjesmom, koju ste napisali samo za njega. Ne morate pisati ljubavne poeme, spominjati mjesec i zvijezde i svemir, napišite pjesmu o vašem prvom izlasku, prvom poljupcu, zajedničkim anegdotama i praznicima koje ste zajedno proveli, smiješnim i toplim uspomenama. Činjenica da nemate talenat Sergeja Jesenjina nije izgovor. Ne želite pjesmom (ne)veličati vaš pjesnički talenat, nego obradovati partnera. Iznenadite ga večerom, njegovom omiljenom knjigom ili video igricom. Poklon ne mora biti skup. Poenta je da pokažete partneru da vam je stalo.

Budite spontani

Donesite mu doručak u krevet, bez ikakvog razloga, otiđite na izlet u vaše dvorište ili na bazen usred noći, vodite ljubav za vrijeme ručka. Sve su ovo načini da oživite strast u vezi.

Manite se ultimatima

„Ostaviću te, ako se ne promijeniš“. Ova rečenica je uništila mnoge duge veze. Cijenite ono što je dobro kod partnera. Kada volite osobu, onda je prihvatate sa svim njenim vrlinama, ali i manama. Naučite prihvatiti partnerove mane, mnogo je lakše nego što zvuči. Ukoliko ga pokušate promijeniti, on više nije ona osoba u koju ste se zaljubili.

Mogla bih nabrajati do jutra. Držite se za ruke dok šetate gradom, flertujte, podržavajte se, budite iskreni, idite na spavanje zajedno, kada god ste u mogućnosti… U biti, sve se svodi na razgovor, razumijevanje, nježnost i pokazivanje pažnje. I zahvalnost. Budite zahvalni i ponosni što ste pronašli vašu bolju polovinu. I nadam se, najboljeg prijatelja.