Narukvica prijateljstva

Šta mislite da naučite danas da pravite narukvice od konca?! Idealne su kao poklon za rodjendan ili godišnjicu, mada u većini slučajeva ne trebate da imate neki povod kako biste pokloni ovo malo ručno djelo osim da želite da pokažete nekome koliko vam je drag/a ili da cijenite prijateljstvo. U većini zemalja u svijetu kada nekome poklonite narukvicu poput ove pokazali ste jedno od simbola vaše odanosti i zahvalnosti na provedenom vremenu, druženju. Prateći ove korake u tekstu, savladaćete vještinu izrade ukrasnih narukvica od konca a vremenom ćete svakako napredovati tako da ćete biti u stanju za manje od sat vremena izraditi nekoliko narukvica. U zavisnosti kome poklanjate, kakvu  poruku želite prenijeti ili ,jednostavno, pokazati koliko nekoga dobro poznajete, stvaranje narukvice od konca probudiće vašu maštu. Započnimo!

 

Šta vam je od materijala potrebno prije no što započnete ručno pletenje?

  • svileni konac ili tanka vunica
  • makaze
  • selotejp traka
  • metar

??????????????????????????????

1. Prvi zadatak jeste mjerenje i sječenje. Prvo izmjerite širinu ručnog zgloba ili ako želite iznenaditi nekoga slučajno mu obugvatite zglob i zapamtite mjere. Generalno,  vama treba kolicina konca ili vunice za izradu jedne narukvice onoliko kolika je vaša dužina od  prstiju do ramena . Naravno, ovdje se govori o pravljenju narukvice koja će imati šest redova, tako da ukoliko želite da pokušate sa većim brojem redova, odvojite više konca.

??????????????????????????????

Svakako, bolje je za početak uvijek uzdvojiti veću količinu konca kako ne bi pred sami kraj ne bi nedostajao samo jedan dio.

 

 

2. Nakon uzetih mjera, prave se pletenice od materijala koji ste izabrali za izradu. Šest redova podijelite na 3 po 2, zavežite čvor na vrhu  i pravite pletenice u dužini 10 cm, tako će biti i na kraju. Ove pletenice će vam služiti kao kvačiće kojima ćete zavezati i pričvrstiti narukvicu. Po završetku izrade pletenice, pravite čvor ponovo.

??????????????????????????????

3. Početak je pletenja! Odaberite ugodan položaj, izaberite koji niz boja želite na narukvici, jer na taj način određujete redosljed. Mi krećemo sa lijeva na desno. Uzmete vaš prvi red, konac i provucite ga ispod drugog baš

??????????????????????????????

 kao na slici. Nakon toga prvi konac zategnite ali ne prejako, kako bi se stvorio čvor. Bas kao na dvjema slikama pored. Zatim, sa tim prvim koncem proces se nastavlja identično te se on provlači kroz ostala četiri reda. Ovaj konac je sada posljedni u redu nastavka pletenja.  Boja kojom pletete uvijek dolazi na kraj i tako ćete lako pratiti redosljed. Na slici ispod kratak je prikaz kako to treba da izgleda. Ukoliko propustite red ili preskočite boju, uvijek je jednostavno otplesti i nastaviti ispravno, ali radite to pažljivo.

 

??????????????????????????????

4. Pošto ste ispleli zamišljenu veličinu, otprilike 12 santimetara, na redu je da dodate završno pletenje. Prvo napravite čvor sa svih šest konaca te zatim kao na početku rada, podijelite na tri dijela i ispletete pletenicu. Makazama odsjecite nepotrebni konac, taman ćete drugi put drugačije procijeniti potrebnu količinu.

Narukvica koja simbolizuje prijateljstvo, ljubav, brigu je gotova.

Na vama je kako ćete je uručiti. Srećno!