Mašna od kose – Vodič za popularnu frizuru

Mašna od kose je trend koji je zaludio mnoge djevojke širom svijeta. Kosa podignuta u mašnu napravljena od vlastite kose je malo umjetničko djelo, a izgleda fantastično i trendi. Ovom frizurom sigurno ćete privući brojne poglede gdje god da se pojavite, a vjerovali ili ne, koliko god da vam se čini da ju je komplikovano napraviti – lakše je nego što mislite. Sve što vam treba jeste čista kosa, čvrsta i izdržljiva gumica za kosu, gel za stiliziranje i par ukosnica. I ako želite, lak za kosu.

Koraci:

  1. Pažljivo raščešljajte svježe opranu kosu, Naravno, prvo je osušite – mada je lakše raditi sa mokrom kosom, ovu frizuru možete napraviti samo sa suhom kosom. Nakon što raščešljate kosu, uzmite malo gela za stiliziranje, nanesite ga na dlanove, protrljajte dlanove jedan o drugi, a zatim stavite gel na kosu. Gel će pomoći u oblikovanju mašne, samo vodite računa da ne pretjerate i stavite previše gela na kosu.Kada ovo uradite, razmislite o tome gdje želite vašu mašnu. Konjski rep ćete napraviti tamo gdje želite da bude mašna – na vrhu glave ili sa strane.
  2. Svežite kosu u konjski rep. Međutim, kada zadnji put budete provlačili rep kroz gumicu, zaustavite se (svežite otprilike tri četvrtine kose u rep) i ne uvlačite ga do kraja i ostavite jednu četvrtinu kose neprovučenu. Taj dio kose koji ostane neprovučen će ustvari biti centralni dio mašne. Dio kose koju ste ostavili možete pričvrstite šnalicom. Rep također morate što bolje učvrstiti ,kako bi mašna bila što bolja i čvršća. 
  3. Razdijelite kosu iz repa na dva jednaka dijela, a zatim ostatak kose koji ste izdvojili naprskajte lakom za kosu, prebacite preko i pričvrstite sa nekoliko čvrstih ukosnica.
  4. Češljem za tapiranje ili prstima pažljivo natapirajte kosu – dijelove mašne. Ukoliko dijelovi mašne ne budu dobro stajali, uzmite lak za kosu i naprskajte ga na oba dijela mašne. To bi bilo to. Uživajte u svojoj novoj i trendi frizuri.

Dodatni savjeti i upozorenja

  • Možete napraviti manju ili veću mašnu od kose i ukoliko želite, mašnu možete ukrasiti trakom za kosu.
  • Nemojte odustajati ako vaša mašna ne bude izgledala savršeno prvog puta.
  • Sve je stvar prakse i kada se ispraksirate, imaćete vremena da napravite ovu frizuru i kada budete u trci s vremenom.
  • Mašna od kose izgleda odlično na svakome, ali nemojte pretjerivati sa pravljenjem ove frizure prečesto.
  • Kada kosu predugo vremena držite čvrsto svezanu, rizikujete napete glavobolje.

Za kraj, donosimo vam video tutorijal.