Liker od drenjina

Liker od drenjina – Savršen za kraj vašeg radnog dana

Likeri su alkoholna pića sa procentom alkohola od 15% do 40%. Karakterističnog su slatkastog okusa. Likeri mogu da se naprave od ljekovitog bilja, voća, orasa, začina, cvijeća, a njihov glavni sastojak je šećer. Istorijat likera je prilično interesantan. Neki podaci ukazuju da su se likeri koristili još u vrijeme faraona mada su na svom značaju dobili tek u periodu srednjeg vijeka. Zahvaljujući potrazi monaha, alhemičara i ljekara za eliksirom života, likeri dobijaju na svom značaju. Izdrađivani su u manastirima od ljekovitog bilja zbog čega su i korišteni u medicinske svrhe.
Do XVII vijeka ova pića smatrana su samo privilegijom bogatih zbog visoke cijene šećera u to doba. Danas postoje brojni proizvođači likera ali svakako su najzanimljiviji oni koji tradiciju proizvodnje ovog slatkog napitka gaje već decenijama, čuvajući tajnu kvalitetnog likera. Likeri se najčešće služe uz dezert ili kafu. Upotrebljavaju se i u pravljenju koktela, kolača, torti i drugih vrsta jela. Smatraju se i “ženskim pićima“, namjenjeni nježnijem polu zbog slatkastog i aromatičnog okusa te manje količine alkohola.

Za sve one koji se žele okušati u pravljenju likera pokazaću vam kako da napravite liker od drenjina.
Potrebno vam je:

  • 3 kg drenjina
  • 5 l vode
  • 3 kg šećera
  • 1 lruma
  • 2 dl rakije (po mogućnosti drenje, može i šljivovica)

Šećer staviti u vodu i pustiti da se kuva. Kada voda i šećer proključaju, ostaviti da se kuvaju neko vrijeme, nekih 20ak minuta. Potom dodati drenjine i kuvati sve zejedno dok voda ne poprimi crvenu boju, otprilike 15ak minuta. Za to vrijeme skidati pjenu koja će se pojavljivati na površini. Nakon toga, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U dobijenu smjesu vode, šećera i drenjina, koja se dobro ohladila dodati 1l ruma i 2 dl rakije te dobro promješati da se sjedini i dobili smo liker. Iz likera izdvojti drenjine i ubaciti ih u flašu. Neka vam drenjine pokriju otprilike jednu četrvrtinu flaše. Nakon toga sipate liker.  Ostaje vam još da pozovete prijetelje i uživate sa njima u okusu i jarko crvenoj boji likera od drenjina.🙂 Naravno, ukoliko ste antialkoholičar, a želite iskoristiti ubrane plodove drenjina za vas smo pripremili sok od drenjina.