Lako do zavodničkog pogleda

Od davnina žene su se trudile da istaknu ono što je najljepše na njima, pa vodeći se time razvila se i posebna magija šminkanja očiju. Dame su oduvijek htjele da istaknu svoje ogledalo duše a da opet budu posebne i moćne u muškom društvu. Vremenom pored osnovnog isticanja trepavica posebno je bilo istaći oči u odnosu na lice koje je bilo poprilično svijetlo, tako da su dame počele da ekseperimentišu sa tamnijim nijansama sjenki, jakim i debljim iscrtavanjem kreona i alajnera. Da, ovdje se govori o tzv. efektu šminkanja  poznatijem pod engleskim nazivom „smoky eyes“ ili u slobodnom prevodu zatamljeni pogled. Ponekada je tako malo potrebno da se pretjera sa crnim nijansama oko očiju i ode u potpuno pogrešnom smjeru, zato ćete u narendom tekstu dobiti neophodne smjernice kako pravilno iscrtati oči u tamnijim, zadimljenim tonovima. Naravno, vaš zatamljeni pogled ne mora striktno da bude u nijansama crne boje, tu su mnoge varijante poput tamnih nijansi zelene, braon i ljubičaste. Ljubičasta boja je poprilično efektivna i neobična.

Ključ savršenom efektu „smoky eyes“ –a jeste u odgovarajućem miješanju, kombinaciji svjetlijih nijasni sa tvrdim tonovima crnih! Takvo sjedinjavanje boja zahtijeva: mekanu tamno zlatnu osnovu sa tamno-ljubičastim tonovima na vrhu dok po uglovima idu nijasne bijele-šampanj bijela i sedef sa zelenim odsjajem u uglovima.

Šta vam je sve potrebno za šminkanje poput ovoga:

  • podloga (nije neophodna ali svakako osigurava trajanje)
  • komplet sjenki: tamnijih i svjetlijih nijasni
  • alajner i olovka za oči
  • četkice za nanošenje sjenki
  • maskara

Nivo snalazenja u šminkanju na ovaj način je srednji a da biste dobili željeni efekat trebaće vam 10 minuta, zato počnimo:

1.  Kako biste sačuvali sjenku od otapanja i skidanja  sa očiju najbitnije je da imate dobru podlogu i da se riješite viška ulja i to ćete uspjeti ako nanesete sjenku-osnovu. Kao podloga najbolje služi sjenka u boji kože. Nanesite je na kapak i ostavite ostala nanošenja dok se ovo ne osuši.

2. Pošto ste sačekali nekoliko minuta na sušenje, nanesite alajner potom. U zavisnosti koju nijansu boje ste htjeli istaknuti, iscrtajte nekoliko linija, od tanje ka debljoj, prateći liniju očnih kapaka. Za ovaj korak najbitnije je da imate mirnu ruku.

3. Naredni korak odnosi se na iscrtavanje donjeg kapka, tačnije donje linije oka. Ovaj korak je veoma bitan za izgled kakav želite. Prvo iscrtajte donju i gornju liniju kapka unutar samog oka. Ovo je veoma bitno jer će održati postojanost boja, mada ovo zna biti poprilično neugodno, uskoro ćete osjetiti blago golicanje. Zatim, olovkom povucite liniju po donjem kapku i prstom polako razmažite. Možete takođe dodati malo tamnih nijansi sjenke.

4. Pošto se zatamljen pogled postiže ne samo kombinacijom tamnih tonova no i njihovom supotnošću, naredni korak jeste nanošenje svijetlih nijansi. Trebaju vam sedefaste nijanse, boje šampanjca ili bisera, mada sve opet zavisi od koje glavne boje ste pošli. Ovaj dio svjetlih nijansi nanosi se na gornji kapak, tačnije na dio gdje upada očna jabučica i nastavlja se kost.

 

5. Sada već imate osnovu vašem zatamljenog pogleda i ostalo vam je preostalo nijansiranje. Tamnijim tonovima iznad linije alajnera četkicom nanosite po malo tamnije boje sjenki. Ovdje je bitno da to radite postepeno, bez velikih poteza kako ne biste pretjerali i učinili grešku koju je moguće ispraviti samo skidanjem šminke.

6. Poslije toga provjerite svoj odraz u ogledalu iz daleka kao i iz blizine. Ne zanemarite ovaj korak jer je od izuzetne bitnosti da sami uočite nedostatke odmah.

7. Nakon toga, vrijeme je za nanošenje maskare. Najbolje bi bilo kada biste nanijeli u dva sloja maskaru i to sa malim pauzama između kako se ne bi stvrdnuo i osušio prethodni sloj. Svakako, možete kombinovati i sa različitim bojama maskare,mašti na volju.