Komplet lepinja – užički specijalitet

Komplet lepinja, užički specijalitet Poput istinskog putnika namjernika, koji se zadesi na nepoznatom po prvi put, i odluči da preko gastronomskih čarolija upozna kraj, tako sam se i ja ponašala tog januarskog popodneva. Zapadna Srbija, užički kraj prepoznatljiv je po jednoj veoma jednostavnoj, za pripremu, i jeftinoj brzoj hrani koja se služi i po restoranima. Kada bi vam neko samo donio na tanjiru, upitali biste šta je i o čemu se radi kada je to samo obična lepinja. Ne, niste u pravu, to je komplet lepinja.

Originalan recept za jednu osobu čine ove namirnice:

  • 1 lepinja,
  • 2 kašike kajmaka,
  • 1 jaje,
  • 1 nepuna kutljača pretopa.

Taj pretop uzima se iz pečenjare, tačnije sa pleha na kojem se nakupljala mast tokom pečenja, bilo koje vrste mesa, mada, uglavnom od svinjskog. U Užicu se taj pretop dobija besplatno.

Komplet lepinje – spremne za pečenjePo želji možete naručiti komplet lepinju sa manje ili više pretopa, tzv. živu ili reš lepinju. Uglavnom, kada se stavlja manje pretopa ide življa, odnosno slabije pečena i obrnuto. Ako već budete u prilici da probate originalnu lepinju, preporučujem življu sa manje pretopa. Platićete to zadovoljstvo samo 3KM ili 150 dinara.

Pošto je ovaj specijalitet veoma brz za pripremu, savjetujem vam da probate svoje ukućane i prijatelje iznenaditi za jedan obrok. Idealno vrijeme za njegovu konzumaciju bio bi doručak, jer je kalorična bomba, izvrstan pokretač za cijeli dan. Za kućnu varijantu pripreme ovo su potrebni sastojci:

  • 1 lepinja
  • 1 jaje
  • 2 kašike kajmaka (oko 200g.)
  • so, biber i ostali začini po želji
  • ulje
  •  jogurt (kefir, kiselo mlijeko) – po želji

Način pripreme komplet lepinje

U zavisnosti za koliko osoba spremate, toliko će vam lepinja biti potrebno, te se način filovanja ponavlja. Lepinju isjecite tako da odvojite manji gornji dio koji će vam služiti kao poklopac.Još malo pa gotove, već mirišu – specijalitet kuće komplet lepinjeDonji dio lepinje namažite kajmakom, dobro utrljajte i nožem u par navrata na nekoliko mjesta probušite lepinju. Nakon toga, istresite jedno jaje (možete ga prije izmućkati) i polagano razmutite po lepinji. Po potrebi i želji dodajte so, biber i neke vaše omiljene začine. Predlažem vam kari ili kurkumu, jer će neobično obojiti ovaj specijalitet. U međuvremenu, uključite rernu na 250 stepeni i ostavite da se zagrije.

Tepsiju namažite sa malo ulja, ubacite lepinju bez poklopca i ostavite neka se peče 5-10 minuta. Zatim, stavite ostatak lepinje koji podsjeća na poklopac i ostavite da se peče na par minuta. Kajmak se rastopio, jaje se skorilo, a lepinja se puši? To je znak, gotovo je.

Poslužite sa nekim osvježavajućim, hladnim napitkom, po mogućnosti jogurtom. Na Zlatiboru će vam poslužiti kiselo mlijeko, koje je nešto gušće od jogurta, i to u zemljanim posudama. Nezaboravna slika i okus. Komplet lepinja uglavnom se jede rukama, vrh lepinje se umače u sredinu te se zatim prelazi na umakanje vanjskih strana. Jogurt možete kašičicom istresti na sredinu lepinje i nastaviti umakati, biće veoma ukusno. U svom domu moguće je napraviti dobru kopiju i bez pretopa, a poseban savjet je da stavite malo više kajmaka, nadomjestiće neophodnu sočnost. Prijatno, bre!