Koliko je zdrava riba

Mnoge studije su sprovedene kako bi se utvrdilo koja hrana ima najpozitivnije učinke po naše zdravlje. U nekim slučajevima, hrana koja ima pozitivne učinke na naše zdravlje također može sadržavati štetne toksine. Sično je sa ribom. U nastavku pročitajte koliko je riba zaista dobra za naše zdravlje.

Prednosti konzumiranja ribe

  • Sve vrste riba sadrže masne kiseline, koje mogu poboljšati zdravlje srca. Ribe, kao što su losos, sardine, tuna i školjke sadrže omega-3 masne kiseline, koje mnogi od nas izostavljaju u svakodnevnoj prehrani, neopravdano. Naša tela ne mogu sama stvoriti omega-3 masti, a konzumiranje ribe može vratiti ravnotežu ovih masti u naša tela, te sprečiti bolesti kao što su rak i bolesti srca. „American Heart Association“ („Američka asocijacija za srce“) preporučuje konzumiranje plodova mora najmanje dva puta sedmično.
  • Većina nas nije svesna da imamo nedostatak omega-3 masnih kiselina, jer nema vidljivih simptoma koji to pokazuju. Međutim, dedostatak omega-3 kiselina može uzrokovati lomljenje noktiju i kose, suhu koža, zatvor, prehlade, depresiju, bol u zglobovima, umor i nesposobnost koncentracije.
  • Konzumiranje ribe podiže razinu HDL kolesterola, koji, po verovanju nutricionista, pomažu uklanjanju lošeg kolesterola iz tela. To smanjuje rizik od moždanog udara i srčanih bolesti snižavanjem krvnog tlaka, snižavanjem masnoća triglicerida u krvi i stabiliziranjem otkucaja srca. Konzumiranje ribe smanjuje šanse za rak dojke i raka debelog ceva i gubitak vida. Konzumiranje ribe također poboljšava mentalno zdravlje, leči depresiju i smanjuje šansu za pojavu Alzheimerove bolesti.

Rizici konzumiranja ribe

Na žalost, zagađenje je zarazilo mnoge ribe. Ribe su naročito zagađene živom, a mnoge države danas izdaju upozorenja o razini žive u ribama. Vašem telu treba mnogo vremena da se oslobodi toksina, ali na većinu odraslih živa ne utiče negativno. Ali, živa je izrazito opasna za novorođenčad i još nerođenu decu, jer netagivno utiče na razvoj mozda i nervnog sistema. Trudnice, dojilje i deca mlađa od 12 godina moraju ograničiti količinu ribe koju jedu, ali neke vrste ribe, poput škampi, lososa i tunjevine u konzervi mogu jesti do mile volje.

Način pripreme ribe

Osim toga što morate voditi računa o razini toksina kod ribe i o tome da konzumirate ribe sa što više zdravih minerala, vitamina i masnoća, također morate voditi računa o načinu na koji pripremate ribu. Pržena riba je ukusna, ali sadrži „loše“ masti koji eliminišu pozitivne učinke „dobrih“ masti. Ribu je najbolje začiniti zdravim biljem i začinima, a potom je ispržiti ili ispeći u rerni ili na roštilju.