Knedle sa šljivama

Budite mađioničari i ubacite šljivu u tijesto a da nigdje ne napravite rupu, kao žena Muje iz vica. Napravite knedle, što vidjećete, nije mnogo teško. Vjerovatno se sjećate recepata naših baka, koje su nam naše mame vijerno prenosile. Sada je avgust, šljive dozrijevaju, pa poneku i spasite sudbine rakijskog kazana, te napravite knedle sa sljivama. Uputite se u avanture koje dozivaju djetinjstvo i pripremite naredne namirnice.

Za knedle sa šljivama potrebno

  • 1kg krompira
  • oko 200g brašna (tačnu količinu je teško odrediti)
  • 20-ak šljiva
  • 2 jaja
  • malo prezle
  • ulje
  • sol

Krompi se lijepo oguli. Kako bi baka rekla, fino tanko kao prave štedljive domaćice. Zatim iskriža na manje dijelove da bi se brže skuhao. Krompir dobro skuhajte jer ćete od njega napraviti pire. Trebalo bi dobro izgnječiti kuhani krompir jer se grudvice mogu osjetiti u knedlama ako to ne uradite kako treba. U pire dodajte dvoje jaja, soli i sve zajedno dobro izmješajte i izjednačite pomoću gnječilice ili miksera. Uzmite kutlaču i miješajte tijeso postepeno dodajući brašno. Brašno dodoavajte sve dok tijesto ne postane ni previše tvrdo ni previše meko. Tek toliko da se ne lijepi.

Ovo su natuknice koje se uz recept prenose samo od usta do usta. Tako nešto vjerovatno piše na margiama starih bakinih sveščica sa receptima. Ukoliko tijesto bude pretvdo ili premekano osjetićete razliku u okusu, zato se potrudite da pronađete tu zlatnu sredinu.

Sada su na redu šljive, dobro ih operite i ispučite ako želite, tj. izvadite košpice. Pripremite tacnu i na nju stavite malo brašna. Brašno ostavite da vam bude pri ruci dok budete oblikovali loptice. Kutlačom izdvojite malo tijesta i na sredinu stavite šljivu. Okolo šljive oblikujte lopticu od tijesta, stavite malo brašna među prste da se tijesto ne bi lijepilo. Redajte loptice na tacnu. Ako želite možete praviti i slane knedle zvane nudle tako što nećete u tijesto stavljati šljivu. Samo rukama izvodjite ovalne oblike i dobićete nudle.

Duboku šerpu napunite vodom i stavite na šporet da prokuha. Kada voda prokuha polako u nju redajte knedle tako da popune dno. Ostavite ih da se kuhaju par minuta. Kada iskoče na površinu znate da su gotove. Kuhane knedle redajte u tepsiju. Kada skihue sve pripremljene loptice i nudlice pravite zapršku. U tavi zagrijte malo ulja i u to dodajte prezlu. Malo zapržite dok prezla ne pokupi svo ulje. Provlačite knedle kratko kroz zapršku. Možete ovu zapršku samo saliti preko knedli u tepsiji, kako god vam je ljepše. Probajte i jednu i drugu kombinaciju. Kada završite sa zaprškom jelo je gotovo. Poslužite ih uz malo šećera i uživajte u okusu.

Ovi divni zalogaji probudiće sjećanja iz djetinstva i ushićenog iščekivanja knedlica kraj šporeta dok baka spretno reda kuglice. Umjesto šljiva možete staviti i trešnje, višnje ili neko drugo voće, ali su daleko najljepše u ovoj izvornoj kombinaciji sa malim slatkim plavim šljivama. Kombinacija ugljenih-hidrata, skroba  i vitamina u ovom jelu daju vam na 100 g, oko 110kaloria, ali to je računica bez šećera i zaprške. Ukoliko tijesto zakuhate ni meko ni tvrdo onda se ne bojte da će vam knedla zapasti u grlo, jer će vam se ovi divni zalogaji jednostavo topiti u ustima. Uživajte u ovom starom receptu za knedle sa šljivama i prijatno. Samo kada budete drugima prenosili kako se prave najbolje knedle, pazite da vam ne zastane knedla u grlu. Ako niste baš ljubitelji tradicionalnih recepata, onda vam preporučujemo da probate ovaj recept za domaći kit kat.