Kako zaštititi psa od krpelja

Vašeg psa morate obavezno zaštiti od kožnih nametnika d kojih su najpoznatiji buhe, krpelji i uši. Ako često izvodite svog psa u prirodu ptrebno je da ga tretirate nekim od antiparazitskih preparata koji se mogu naći u obliku ampule,spreja ili ogrlice a neki od njih su Adventix, Frontline, Bayer i dr.. Aktivni sastojak ovakvih preparata je određeni insekticid koji djeluje odbijajuće na kožne parazite ili ih ubija.

 

Preparati za zaštitu od krpelja

Ampula se nanosi psu, zavisno od proizvoda ili duž kičme ili između plećki . Razmakne se dlaka i ampula se aplikuje direktno na kožu blagim utrljavanjem i pas ne sme biti kupan pre i posle stavljanja ampule 48h, da bi se preparat dobro upio. Nakon što se preparat nanese na kožu aktivna supstanca se raspoređuje po površini kože i zadržava u lojnim žlijezdama i dlačnim folikulama, odakle se kontinuirano otpušta tokom mjesec dana štiteći vašeg ljubimca. Nakon šetnje, nove krpelje koji još nisu odstranjeni djelovanjem preparata možete s psa iščešljati pomoću gustog češlja.

U ponudi se može pronaći veliki broj zaštitnih ogrlica za pse. Dužina djelovanja zaštitnog dejstva ogrlice je različita zavisno od aktivne supstance u njoj i kreće se od 3 do 6 mjeseci. Ogrlica se postavlja labavo oko vrata životinje tako da između ogrlice i kože imamo razmak bar za dva prsta. Ako je ogrlica prevelika odsiječe se suvišni dio na dužini od 4-5 cm od kopče, da se pri rastu psa moze popuštati. Postoje i zaštitne bio ogrlice na bazi kokosovog ulja i njegovih derivata, čija zaštita traje 3 mjeseca uz mogućnost obnove za to predviđenim preparatom.

Zaštita protiv krpelja i buva se može koristiti i u obliku spreja koji se nanosi cijelom površinom dlake i služi kao zaštitni omotač za životinju. Jedno zaštitno korištenje može da traje i do 3 mjeseca za buve a 1 mjesec za krpelje jer je njih teže ubiti. Ali u slučaju velikih dugodlakih pasmina preporučuje se ili ampula ili ogrlica, jer će vam trebati veće količine spreja za efikasnu zaštitu.

Njega psa nakon šetnje

Iako ste tretirali psa protiv kožnih nametnika, poslije svake šetnje pregledajte dobro vašeg psa, iščesljajte ga jer krpelji šeću po psu prvih 24 sata da bi se poslije toga zakačili za kožu. U slučaju da nađete već zakačenog krpelja potrebo ga je odmah izvaditi pincetom za vađenje krpelja koju možete nabaviti u bilo kojoj radnji za zivotinje. Nikako ne tretirati krpelja uljem ili alkoholom mada to većina preporučuje jer u tom slučaju može desiti da krpelj povrati sadržaj u krvotok vašeg psa, što bi bilo veoma loše ako je krpelj zaražen. Krpelj se vadi tako što se razmakne dlaka na mjestu gdje se on nalazi da biste osigurali pristup mjestu, otvorite pincetu i obuhvatite krpelja ali morate paziti da vrh pincete maksimalno prijanja uz kožu psa, zatvorite pincetu i okrenite dva puta za 360 stepeni i polako povučete prema sebi. Provjerite da slučajno nije ostala glava krpelja u tijelu psa, u slučaju da jeste odvedite psa veterinaru, mada ako ste pažljivo sve odradili ne bi trebalo da bude problema. Ako je pas uplašen i nemiran osoba koja je bliskija sa psom treba da ga umiri i drži čvrsto da se ne pomijera a druga da vadi krpelja. Poslije vađenja krpelja mjesto uboda dezinfikujte sa malo medicinskog alkohola, ali ako to životinji smeta možete koristiti i aktivni kiseonik.

Krpelji su u toku godine aktivni od ranog proljeća do kasne jeseni, naročito u junu. Najopasnija bolest koju krpelji prenose psima je piroplazmoza. Uzročnik je krvni parazit babesia koja parazitira na eritrocitima, razara ih i uzrokuje anemiju. Bolest se u početku manifestira povišenom temperaturom, neveselošću, otežanim kretanjem, povraćanjem, tamnom mokraćom. U ovom slučaju hitno intervenisati veterinara.

Pružite adekvarnu njegu svom ljubimcu i uživajt pružajući mu svu pažnju. Ako ste tek nabavili štene ona će vas sigurno interesovati kako kupati štene ili koja imena za pse možete izabrati.