Kako uštekati kompjuter

Ovaj priručnik je namjenjen onima koji se prvi put susreću sa kompjuterom i one koje je sramota da zovi komsiju da im pomogne. Korak po korak naučićete da „uštekate“ vas PC (kompjuter) i naučite pokoje tehničke izraze.

Počećemo od samog početka  tj. od momenta kad ste dobili PC. Prije nego što raspakujete vaš PC budite sigurni da imate gdje da ga smjestite. Najbolje bi bilo, na nekakav pisaći sto, ako ga imate, po mogućnosti u blizini utičnice (veoma bitno), nipošto blizu nekog jakog izvora toplote (šporet marke „Smederevac“) takođe izbjegavajte vlažna mjesta (bunar, kupatilo, podrum).

Najvjerovatnije ste vaš PC dobili zapakovan u kutijama sa zanimljivim sličicama i nekm papirićima bez zanimljivih sličica. NEMOJTE BACATI PAPIRIĆE. Ti papirići su vjerovatno garancija na vas PC i uputstva za korištenje i prikopčavanje. Garanciju (to je onaj papiric što na njemu velikim slovima piše „garancija“) stavite na sigurno mjesto (ispod madraca) tako da znate gdje je, pošto ona zna da bude korisna ako kompjuter ne bude funkcionisao kako treba, a uputstva ako su na srpskom ili ako znate da čitate engleski, njemački ili korejski pokušajte dobro da prostudirate jer bi mogla biti od koristi.

Nakon što ste izvadili sve njegove komponente (dijelove) i sigurni ste da ništa ne nedostaje možete da počnete sa sastavljanjem (one crne špagice koje se zovu „kablovi“ služe za povezivanje raznih dijelova PC jednih sa drugima, zato pokušajte što duže da ih održite u životu). Prvo ćete monitor (to je ono veliko koskasto sa staklom na jednoj strani) postaviti na sredinu vašeg stola tako da je okrenut prema vama (orijentacija monitora je od ključne vaznosti), nakon toga ćete kućiste (onu malo užu kutiju sa dva dugmića) staviti negdje u blizini vašeg stola. Nakon što ste sve to riješili dolazimo do najtežeg dijela ove nevjerovatne pustolovine tj. do samog „uštekivanja“.

Tastaturu (ploču pravougaonog oblika sa mnogo dugmića po kojima su ispisana slova) stavite na sto ispred monitora i njen ljubičasti priljučak (to je onaj ljubičasti veoma zanimljivi završetak kabla tastature) uštekajte u odgovarajući ljubičasti ulaz (ljubičasta rupa) na kućištu tako što ćete jenom rukom držati priključak i gurati ga u taj ulaz, a drugom rukom ćete držati kućište da se nebi odmicalo. Ako pri guranju priključka u ulaz u jednom momentu čujete „krc“ i ugledate pukotini na kućištu pokušajte da pomoću one garancije o kojoj smo ranije govorili dobijete novo kućište tako što ćete se prodavaču žaliti na oštećenja prilikom transporta. Isto to uradite sa mišem (ovalnim predmetom velicine šake sa kablom i dva velika dugmeta na sebi) i stavite ga na desnu stranu tastature (nemojte se zamarati razmišljanjem zašto se zove miš), nakon miša povežite zvučnike (dvije identične kutijice povezane kablom), budite sigurni da ste zeleni priključak stavili u odgovarajući zeleni ulaz. Sada povežite monitor sa kućištem (za to koristite onaj debeli kabl sa dva ista plava završetka na obje strane). Sada pomoću još jednog crnog kabla kućište prikopčajte u produžni kabl zajedno sa monitorom i zvučnicima, a produžni kabl prikopčate u struju. Sada jedino što preostaje je da dugme na zvučnicima pokraj kojeg piše „ON/OFF“ pritisnete tako a lampica ispod njega počne da svijetli, a „Volume“ dugme odmah pokraj „ON/OFF“ dugmeta okrećete u smijeru kazaljke na satu dok crtica na njemu nebude pokazivala na „Max“. Sada možete da upalite vaš novi PC pritiskom na najveće dugme na kućištu.

Osim desktop PC računara, sve više i više ljudi danas kupuje laptop računare. Postupak osposobljavanja laptop računara za rad je delimično jednostavniji, jer ne morate povezivati monitor sa računarom, a tastatura je naravno već prisutna na samom laptopu.

Nakon što izvadite laptop iz kutije, potrebno je samo da ga kablom koji ste dobili uz njega priljučite na struju i pritisnete jedno veće dugme za paljenje koje se obično nalazi u vrhu iznad tastature levo ili desno. Ako vaš novi laptop računar ima instaliran operativni sistem, to će biti dovoljno da se sistem podigne i možete početi raditi na računaru. Ako nema, biće vam potreban neki laptop servis koji će vam instalirati operativni sistem i podesiti sve što je potrebno. Laptop servis je najbolje rješenje naravno ukoliko ste vlasnik laptopa.