Kako uštediti struju

Česta poskupljenja naša su realnost. Navuknitu na skoro svakodnevna obavještenja o skupljim cijenama namirnica, režija, administrativnih troškova, razvili smo posebne mehanizme manevrisanja. Kako teku ta prilagođavanja kada je u pitanju ušteda električne energije? Koliko se može pomoći kućnom buđetu ukoliko se smanji prekomjerna i nepotrebna upotreba struje ili ako se već pri kupovini električnih aparata učini pametni, štedni izbor?

Ispunite ove komponente i na kraju mjeseca uvidjećete značajnu promjenu:

  • Smanjite gubitak toplote
  • Efikasno i učinkovito koristite izvore toplote i električne energije
  • Pravilno izaberite grejna tijela i elektične uređaje 

Neki prijedlozi koji će vam pomoći u štednji električne energije

Ova tri načina mogu se ostvariti kroz svaku radnju koju obavljate u domaćinstvu. Predstavljam vam prijedloge uštede za koje ne treba mnogo odricanja, već malo navikavanja. Uklopiti ih u svoju svakodnevicu uzimam za vrlo jednostavan zadatak.

  1. Kako smanjiti gubitak toplote? Prozori vam ne dihtuju, non-stop vam duva i vi potežete za grijalicom. Osim što ćete se na tren utopliti niste postigli željenu vrućinu, jedino će vam biti vruće kada stigne račun na početku mjeseca. Najeftinije i najprostije što možete učiniti je da dobro dihtujete prozore ili vrata ispod kojih ulazi neželjeni hladni vazduh. Na pijaci možete naći trake koje su veoma jednostavne za upotrebu, ili se možete poslužiti pur-pjenom, starim majicama. Možete to ukombinovati da lijepo izgleda i da služi svrsi. Koliko vaši aparati troše?Još jedna bitna stvar tokom ovih zimskih dana jeste zračenje stana. Ne morate podesiti grijanje na najviši stepen te zatim ostaviti malo otvoren prozor radi, dabogme, zračenja. Smanjite temperaturu za par podeoka dole, obucite se slojevito i zračite sobu u više navrata sa kraćim intervalima. U kupatilu temperatura bi trebala biti od 22-24 stepena, u dnevnom boravku nešto niža, od 20-22 stepena a spavaća soba da ima sasvim dovoljnih 15 stepeni. Istraživanja govore da ukoliko se smanji samo 1 Stepen na termostatu, 10% manje će se pokazati na računu. Nije ljeto, stoga odjeća treba da je u skladu sa godišnjim dobom, i, naravno, češće a kraće zračenje mnogo je bolje za vaše zdravlje.
  2. Kako učinkovito koristiti izvore toplote i energije? Pranje, sušenje i peglanje veša trebali biste raditi u kasnim večernjim satima. U redu, preumorni ste za peglanje pred spavanje, ali zato veš možete ostaviti na pranju. Ne trebate praviti društvo mašini za veš, naviknuće se na taj tempo. Zašto je ovako bolje? Dvotarifno brojilo računa jeftinu i skupu struju, jeftinija je naravno uveče (uglavnom poslije 22h) i baš zbog toga možete se poigrati sa vremenom i isplanirati pranje u „sitne“ sate. Veš mašina treba da je napunjena vešom do vrha, jer samim time uštedićete jedno pranje, a mašina je prvenstveno namijenjena za velike količine veša. Pošto većinom stvari nisu mnogo prljave nego zahtijevaju malo osvježenje, možete uključiti mašinu na kratka, brza pranja i bićete veoma zadovoljni rezultatom. Isprobano. Dok smo još u kupatilu, obratite pažnju na bojler. Redovno ga čistite od kamenca i podesite nižu temperaturu na termostatu, jer će tako mnogo manje energije trošiti prilikom čestog kupanja. Selimo se u kuhinju. Pošto se najviše energije potroši oko spremanja hranje, ispijanja kafe i ajeva, osnovno pravilo je da posuda u kojoj spremate vašu čaroliju ne bude manja od kola. Bespovratno razbacujete ostalu toplotu. Ploču ne treba da zagrijavate praznu, pripremite sve što želite da spremate, stavite na kolo i tek tada klik. Kada se krčka jelo, ili se čeka da voda prokuva najbrže će se desiti ako poklopite posudu. Jedan savjet: ako pravite kafu, ali vam se pije i čaj uzmite veću posudu, ispunite vodom i neka prokuva. Tako ćete u jednom mahu imati dva napitka. Uvijek kada se spomene ušteda u kuhinji, preporučuje se nabavka plinske boce. Plin je i dalje najjeftinije gorivo, ekološki prihvaćeno i bez velikih otpadaka. Mnogi od vas nisu upoznati sa još jednom plinskom pogodnosti, a to je plinsko grijanje. Može se naći u obliku radijatora, peći, podnog i zidnog grijanja. Za podno i zidno grijanje ugradnja je nešto skuplja, ali dugoročno gledano donosi sa sobom mnogo pogodnosti. Dugoročno posmatrati ovakve stvari najispravniji je korak. Frižider kao i bojler treba češće čistiti, truditi se što manje otvarati ga, i sa jasnom odlukom o izboru hrane doći ispred. Pranju sudja bilo bi najbolje pristupiti odmah po završetku jela. Zašto kad je najslađe nakon obilnog obroka odmoriti? Hrana se skori, priljepi za podlogu i trebaće vam više energije da se sve to ispere. Potrudite se da nakon jela bar nakvasite posuđe, olakšaćete sebi posao. Kada su u pitaju televizori, muzičke linije, modemi za internet, punjači sve je bolje nakon upotrebe odmah isključiti iz zida, ili na daljinskom ugasiti, nego ostaviti na tzv. čekanju (stanby), jer koliko se činilo malo ostavljanjem na čekanju može se potrošiti i do 60% električne energije koja bi se upotrijebila da je uređaj upaljen.
  3. Po novom zakonu koji važi na teritoriji Evropske unije svi novi električni uređaji i aparati za domaćinstvo moraju imati oznaku energetskog razreda. O čemu se radi? Energy Star oznaka koju treba da volite Skala energetskih uređaja prikazana je strelicama i slovnim oznakama koje idu od A do G. Energetski razred A označen je zelenom strelicom koja je najkraća. Dužina strelice označava elektiričnu potrošnju. Ako tek useljavate u stan ili ste odlučili priuštiti novi uređaj, obratite pažnju na ovu oznaku. Uređaj sa oznakom A trošiće vam najmanje električne energije, a biće energetski najefikasniji. Na primjer, mašina za pranje suđa energetskog razreda A potrošiće 27% manje električne energije od istog uredjaja razreda C. Dugoročno planirati mora se isplaliti. Postoji još jedna oznaka na koju biste trebali obratiti pažnju. U pitanju su energetske zvjezdice. Obavezno potražite ovaj znak na aparatu, jer ako ga nema znak je o energetski neefikasnom uređaju. Posljednji savjet odnosi se na osvjetljenje. Obratite pažnju u kojoj prostoriji vam je uglavnom upaljeno svjetlo i priuštite toj sobi štednu sijalicu. Takve sijalice traju do 12% duže od običnih.

Ključna stvar u ovakvom poduhvatu je da imate osjećaj i vodite računa gdje gubite dragocjenu energiju, a ukoliko se na nekoliko mjeseci pridržavate ovih pravila uočićete razliku na tom listu papira zvanom račun. No pogodnosti nisu samo materijalne. Štednjom električne energije mislite i na ekologiju pa i time doprinosite i sebi i svijetu, kao i budućim generacijama. Kada uvidite da se isplatilo, nastavićete sa smišljanjem ideja. Obavjestite o tome poduhvatu.