Kako uštedeti novac

Kako živimo u vremenu u kom se ‘više potroši nego zaradi’, i gde se drugi kredit podiže da bi se isplatio prvi, štednja nam i nije tako bliska. ‘Nema se mogućnosti, ne može se’, glase neka od objašnjenja. Na prvi pogled, istina. Ali ,ako malo bolje razmislite, videćete da nam je ušteda novca danas potrebnija nego ikada, i da uopšte nije tako teško ostvariti je, makar ne toliko koliko se čini. U finansijskom svetu, ne bitno da li je to malena radnja na uglu ili gigantski ‘keš end keri’ market, najveća zarada je na najjeftinijim artiklima. A zarada i ušteda su dva veoma bliska pojma.

Ono što želim da vam kažem je, uštedite tako što ćete zaraditi na vama! Probajte da stavite na papir koliko vam samo novca ode, na mesečnom ili godišnjem nivou, na male svakodnevne luksuze ( kafa u kafiću, grickalice, brza hrana, slatkiši, telefonski kredit…). Taj novac, ako pomnožite sa 20-30 godina, videćete da čini veoma lepu svotu. Sve je u navici, izaberite svoje prioritete i istrajte u štednji.

Neki metodi uspješnje štednje

Sada ću vam pokazati konkretno neke od, po meni, obaveznih vidova štednje.

  1. Obezbedite svoju decu. I sami znate koliko danas ‘vredi’ zaposlenje. Fakultetske diplome osuđene su na prašinu ukoliko vam neko od rodbine nije ministar, gradonačelnik, ili pak poslanik u vladajućoj stranci. Nazovite me pesimistom, ali ja ne vidim da će se tu išta promeniti narednih pedeset godina. Zato, ako razmišljate dugoročno, postoje programi ‘štednja za decu’ u skoro svakoj banci, gde otvorite račun oročen na određeni broj godina i na njega uplaćujete mesečne rate u dinarima ili evrima. Neka vam jedna rata iznosi 30€ (oko 100 dinara dnevno) , za 18 godina vaše dete će imati na raspolaganju oko 6,500€! Naravno do 18- te godine deteta pristup računu imaju samo roditelji. Ako su vaše uplate u dinarima, ovlašćenje da uplaćuju novac na taj račun imaće i rođaci, bake, deke… Odličan način da se koliko- toliko obezbedi budućnost vaše dece, a i da sama steknu navike o štednji.Sakupljajte siću i na kraju mjeseca položite na štednu knjižicu
  2. Uštedite penziju. Ako ste zaposleni, a nemate benificirani radni staž, onda ste već verovatno razmišljali o penzionoj štednji. Da bi je ostvarili najbolje bi bilo da postignete dogovor sa vašim poslodavcem, kako bi deo vaših primanja izdvajao i uplaćivao na račun u dobrovoljnom penzijskom fondu. Na ovaj način bili bi oslobođeni poreza koji iznosi 3.894 dinara! Posle svake uplate vaši prihodi bi rasli za 12% . 
  3. Ostvarite zamišljeni cilj. Ovo podrazumeva štednju novca za neki cilj koji ste rešili da ostvarite u bliskoj budućnosti ( novi nameštaj, obnavljanje električnih kućnih aparata, uređivanje dvorišta, popravljanje automobila…) . Da bi ubrzali proces i što pre došli do određene sume novca, uz odvajanje dela od mesečnih prihoda, pokušajte da malo preuredite stil življenja. Oblačite se u prodavnicama gde su stvari tzv. ‘iz druge ruke’.
  4. Jedan od boljih načina uštede novca ogleda se u tome kako, koliko i gde kupujete odeću. Na dobre, čvrste čizme koje ne propuštaju vodu, kaput i donji veš trebate izdvojiti malo veći iznos novca i posetiti trgovine provjerenog kvaliteta. Ostale komade odeće možete slobodno nabavljati u second hand shop-ovima. Tamo možete i izabrati neki deo odeće koji vam je preširok, odnesite ga kod šnajdera i sačuvaćete, opet, neku količinu novca. Roba, koja se nalazi u takvim radnjama, iz uvoza je, većinom iz zemalja zapadne Evrope i Amerike, te je , mnogo, po sastavu kvalitetnija od stvari koje se nalaze u našim buticima. Pretraga po second hand shop-ovima može da bude uvijek zanimljiva jer roba nije posebno izložena ni nametnuta, trgovci su manje nametljivi i strpljiviji u odnosu na bilo kojeg radnika u butiku u užem centru grada.
  5. Izbjegavajte prevoz gradskim saobraćajem i taksijem. Pošto cene za oba tipa prevoza stalno rastu i nemaju nameru da se zaustave, koristite bicikl, ako žurite, ili jednostavno, prošetajte. Ustanite svaki dan ranije samo pola sata, promenite nake navike za vrlo malo i upustite se u šetnju . Ako biste svaki radni dan tokom meseca zaobišli gradski prevoz i tako tokom čitave godine uštedili biste desetodnevni odmor na moru. 

Ušteda novca= odricanje, ali šta da se radi, da bi ostvarili zamišljeno moramo se malo potruditi. Počnite sa malim iznosima, pa kasnije povećavajte sume, potrebno je samo navići se.