Kako se udebljati u 7 koraka

Mada je mnogo više onih koji traže načine da izgube na kilaži, ima i onih koji na sve načine pokušavaju da dobiju koji kilogram, ali ne znaju kako. Loša vest je ta da nije jednostavno dobiti na kilaži, ako niste prirodno skloni debljanju. Potrebno je mnogo strpljenja i discpline. Međutim, postoji način.

Korak 1 – Brojanje kalorija

Svakodnevno prebrojte unos kalorija koje ste uneli u vaš organizam. Ovo ne znači da morate promeniti vaš način ishrane – jedite onoliko hrane koliko ste navikli i prebrojte količinu kalorija koju ste uneli. Od ključne je važnosti da pokušate prebrojati količinu unetih kalorija. Nakon toga, izvagajte se.

Korak 2 – Povećajte unos kalorija

Kako biste dobili na kilaži, morate unositi u vaš organizam više kalorija, nego što ih vaš organizam može sagoreti. Ovo, naravno, ne znači da trebate jesti sve što vam dođe pod ruku i u neograničenim količinama. 6 jela dnevno je dobar početak. Preporučuju se doručak, ručak, večera i tri manja predjela u jednakim intervalima. Rasporedite ih tako da jedete svaka dva i po do tri sata.

Uključite u svakodnevnu prehranu mesne odreske, piletinu, voće, mleko, povrće i sir. Konzumirajte sveže voće. Unosite u organizam barem dve čaše mleka dnevno, ali nemojte uzimati mleko koje sadrži mnogo masnoća. Isplanirajte vaš režim ishrane i pridržavajte ga se. Pravilan način ishrane je od ključnog značaja za dobijanje na kilaži.

Korak 3 – Dizanje tegova

Dakle, pravilan način ishrane je od krucijalnog značaja za dobijanje na težini, ali potrebno je više od toga kako biste došli do željenih rezultata. Ukoliko povećate unos kalorija, a ne budete vežbali (dizali tegove), hrana koju konzumirate će se pretvoriti u masnoće, ne u mišić. Ovo, sigurna sam, ne želite. Dizanje tegova preporučuje se tri do četiri puta sedmično. Nemojte zaboraviti da odmorite mišiće nakon svakog dizanja tegova. Vežbe sa tegovima će dodatne kalorije, koje ste uneli u organizam, pretvoriti u mišić i pomoći vam da dobijete na kilaži.

Korak 4 – Vagajte se

Vagajte se na kraju svake sedmice. Pravilnom ishranom (6 manjih boroka dnevno) i vežbanjem sa tegovima, zaista ćete dobiti toliko željene kilograme. Ipak, ne očekujte čuda. Zapamtite da je da ne nezdravo dobiti na kilaži više od jednog kilograma sedmično. Ukoliko budete dobijali na težini više od ovoga, onda se dodatne kalorije koje ste uneli u organizam pretvaraju u masnoću, ne u mišić. Strpljenje je vrlina. Poželjno je da dobijete na kilaži oko kilogram sedmično, što znači, oko tri kilograma mesečno. Pre ili posle, prestaćete dobijati na kilaži, i kada se to desi, morate početi jesti još više. Kada primetite da ste se prestali debljati dve sedmice, povećajte dnevni unos kalorija – unesite u vaš organizam dodatnih 250 kalorija dnevno. Svaki put kada primetite da dve sedmice niste dobili ni grama, unesite u vaš organizam dodatnih 250 kalorija.

Korak 5 – Izbacite iz prehrane nezdrave masnoće

Izbacite iz vaše svakodnavne prehrane nezdrave masnoće. Da, želite dobiti na kilaži. Ali, ne želite dobiti masne naslage, a najbolji put do masnih naslaga jeste konzumiranje hrane i pića koji sadrže nezdrave masnoće. Izbegavajte kolače, čipseve i slatkiše. Ne preterujte sa hamburgerima i izbegavajte prženu hranu. Također, izbegavajte gazirana pića i ne preterujte sa alkoholom. Konzumirajte tunjevinu, pileća prsa, ćuretinu, voće i povrće. Konzumiranjem ove hrane dobićete dodatne kilograme, ali ne i neželjene masne naslage.

Korak 6 – Konzumirajte vodu

Konzumirajte barem dve litre vode dnevno. Znam da zvuči puno, ali, verovali ili ne, voda je ta koja će vas opskrbiti energijom potrebnom za dobijanje dodatnih kilograma. Dehidracija može dovesti do niza zdravstvenih problema.

Korak 7 – Spavajte redovno

Spavajte dovoljno i spavajte redovno. Preporučuje se osam sati sna dnevno odraslim osobama. U današnje vreme, mnogi od nas zanemaruju važnost sna i pretrpani svakodnevnim osobama često spavamo mnogo manje nego je potrebno. Vašem telu je potreban redovan san kako bi moglo funkcionisati normalno.

Koliko kilograma možete dobiti prateći ove korake?

Naravno da smo svi različiti i da svačiji organizam reaguje drugačije, tako da ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje. Međutim, prateći navedene korake, to jeste – redovnim brojanjem kalorija, preporučenim načinom ishrane, dizanjem tegova, konzumiranjem preporučene količine vode i redovnim snom možete očekivati da dobijete do sedam kilograma za osam sedmica.

Da li trebate suplemente ishrani kako biste dobili željene kilograme?

Ne, ne trebaju vam suplementi kako biste dobili na kilaži, međutim, istina je da će oni pomoći da dobijete dodatne kilograme nešto brže. Ipak, ne preporučuje se uzimanje suplemenata na svoju ruku. Ukoliko se odlučite za uzimanje suplemenata, posavjetujte se sa vašim lekarom ili nutricionistom.