Kako sačuvati živce? Primijenite ove savjete

U danasnja turbulentna vremena, najveci izazov za prosjecnog covjeka je kako sacuvati mentalno zdravlje (ili kako bi reklu nardu, živce). Šta čovjek može da uradi sam kako bi pomogao sebi?

Danasnji tempo zivota i nacin na koji se zivi je pravi test istih. Prosjecni stanovnik nije jos ni progledao kako treba a vec ga iz zasjede napadaju stotinu “zala” : nedostatak novca, zaduzenost, materijalna neimastina, nesredjena porodica su samo neke od “zmija na glavi Meduze” koje, cime ih pogledate pretvarate se u kamen.

Nazalost, to se prvo odrazava na mentalno zdravlje. Javlja se nesanica koja vodi u nervozu, nervoza vodi u agresivnost, agresivnost u neko vece zlo itd. Onaj koji ovlada vjestinom izbjegavanja svega toga je danas zaista heroj. 

Evo par savjeta kako da priskocite upomoc sebi i vlastitim zivcima: 

-spavajte redovno: covjek koji redovno spava je vec unaprijed sebi obezbijedio dobru osnovu za cuvanje mentalnog zdravlja. Nesanica i ostajanje dokasno izaziva unaprijed umor koji se vremenom nagomilava. Iznenadili biste se koliko problema to stvara : nedostatak apetita, malaksalost, nedostatak koncentracije samo su neki od problema

-jedite redovno: to sto preskacete obroke, pijete puno kafe i pusite puno cigara apsolutni nista nece rijesiti. Vase gladovanje stvara samo udare na organizam koji se u vecini slucajeva, pokazuju tek kasnije.


{loadposition ad}


-problemi: pojam koji po automatizmu, stvara nervozu. Covjek treba biti svjestan da problema nikada nece nestati niti ce biti zivota bez problema. Treba znate da svaki problem ima rjesenje, samo ga treba sagledati kako treba. Poslovica da svaki problem sadrzi rjesenje je zaista tacna. Problemima se pristupa bez nervoze, depresije i naravno hladne glave. 

-porodica: znajte da je porodica bastion mira svakog covjeka i punjac zivotne energije. Ukoliko nemate porodicnu harmoniju, nadjite nacin da je stvorite. To moze biti dugorocan i mukotrpan zadatak ali, vjerujte, na kraju se isplati. Porodicna disharmonija je veliki uzrocnik nervoze i nezadovoljstva.

-materijalna neimastina: bez obzira na danasnja vremena, kada sve puno kosta a mlo se zaradjuje, treba da znate da je siromastvo stanje svijesti. Kada je covjek dovoljno uporan pronadje se izlaz. Nervoza oko nedostatka novca i sl. Vas samo vodi u dublju krizu sa kojom ne rjesavate nista. Dakle, papir u ruke i planirajte. Budite strpljivi i izlaz ce doci kada se najmanje nadate.

-vedra strana: VAse gledanje situacije sa mracne strane takodje nista nece rijesiti. Vodice Vas dalje u mracni ambis depresije iz kojeg se kasnije tesko iscupati. Sitaucija, takva kakva jeste je trenutna konstanta a gledanje stvari sa vedrije strane samo moze biti velika pomoc ako ne i pravo rjesenje.

Ovo je samo par savjeta a niko Vam ne moze pomoci do Vas samih. Zapamtite, mentalno zdravlje direktno utice na fizicko. To sto se danas brinete, “nasikirate” moze imati dalekosezne posljedice po Vas. Dakle,sto vise cuvate zivce to ce Vas i tijelo sluziti bolje.