Kako radi navigacija

Ovo je članak za sve one koji žele znati nešto više o tome kako radi navigacija. Naime, GPS je prvi svetski satelitski navigacijski sistem. Razvijen je od strane američkog Ministarstva Odbrane. GPS se sastoji od tri ključna elementa:
• Satelita u svemiru
• Mernih postaja na Zemlji
• GPS prijemnici

Sateliti

GPS ima 24 satelita koji kruže zemljom u šest orbitalnih staza, šaljući radio signale sa 12.600 km / 20.300 km. Budući da su tako visoko iznad zemlje, svaki satelitski signal pokriva veliko područje zemljine površine i podešeni su tako da vaš GPS prijemnik uzima signale od najmanje četiri satelita.

Merne postaje

Postoji pet mernih postaja: glavna stanica u Colorado Springsu, u SAD-u i četiri bespilotne postaje. Jedan je na Havajima, ostale tri su u udaljenim mestima, u blizini ekvatora, otok Ascension u Atlantiku, Kwajalein u Tihom okeanu i Diego Garcia Atol u Indijskom okeanu. Četiri bespilotne stanice dobivaju stalne podatke od satelita i prosleđuju ga na stanice u glavnoj kontrolnoj postaji, koja ‘ispravlja’ podatke, a zatim šalje ispravne podatke GPS satelitima.

GPS prijemnici

Vaš GPS prijemnik kupi signale iz GPS satelita, kako bi odredili vašu lokaciju. Poslednji, važan korak u procesu je, naravno, vaše korištenje tih informacija. Svaki satelit šalje radio signale na različitim frekvencijama za različite korisnike. Signali putuju putem takozvanog ‘vidokruga’. To znači da oni prolaze kroz oblake, staklo i plastiku, ali ne i kroz čvrste obekte, kao što su zgrade.

Kako GPS radi u vašim automibilima

GPS auto-navigacijski sustavi mogu biti tvornički instalirani na nove automobile ili ih možte kupiti kao dodatak. Kombinirajući signale od satelita sa interaktivnim mapama, GPS auto navigacijski sistemi mogu iscrtati rute putovanja na određenom mestu, na temelju broja varijabli. Neki GPS auto navigacijski sustavi su povezani sa izvorima informacija o prometu, što im omogućava da automatski izračunaju moguće probleme i zagušenja u saobraćaju i da odrede najbolju rutu. Ako vozač promaši skretanje, GPS auto navigacijski sistemi mogu brzo ispraviti pogrešku i ažurirati usmeravanje. Glasovne ili vizualne upute također mogu pomoći vozačima da pronađu najbliže benzinske stanice ili omiljene restorane.

Standardni GPS prijemnik ne samo da će vam odrediti mesto na karti na bilo kojoj lokaciji, nego će i pratiti vaš put po mapi, kako se budete kretali. Ako ostavite GPS prijemnik upaljen, on će ostati u stalnoj komunikaciji s GPS satelitom i pratiti menjanje vašeg položaja. S ovim informacijama i ugrađenim satom, GPS prijemnik vam može dati brojne korisne informacije:

Vašu prosečnu brzinu;
Procenjeno vreme dolaska na odredište;
Koliko dugo ste putovali?
Koliko kilometara ste prešli?
Vašu trenutnu brzinu.