Kako pronaći jeftin smještaj na moru

Sezona je godišnjih odmora. Svi maštamo o egzotičnim plažama i turističkim destinacijama. Budući da nam je većini budžet ograničen i da su nam daleka ostrva i pješčane plaže još uvijek samo san, svi pokušavamo da nađemo neku jeftiniju alternativu.

 

Na našim prostorima još od vremena bivše Jugoslavije, najpopularnije turističke destinacije bile su one smještene na obalama Jadranskog mora. Riječ je naravno o primorskim mjestima Hrvatske i Crne Gore. Odlazak na more i tada je, kao i sad bio poput kulta. Na more se moralo otići bar jednom godišnje, ako ne i više puta. Bio je to i jasan pokazatelj standarda jedne porodice. Nešto poput hodočašća na obale Jadranskog mora imamo i danas. Upravo zbog toga evo jedan tekst posvećen pronalaženju jeftinog smještaja na moru.

Kako uštediti na smještaju

Smještaj je jedan od veoma važnih stavki u planiranju svakog putovajna i  ujedno najskuplja investicija. Zbog toga se na smještaju može najviše i uštediti. Smještaj na obalama Jadranskog mora možemo podijeliti na hotelski i privatni, te kampovi. Hotelski smještaj je najskuplja varijanta i veoma mali broj turista sa naših prostora sebi može da priušti ovakav odmor. Privatnih smještaja na moru ima mnogo, pa je tu lakše napraviti nekakavu kategorizaciju, a i veći nas se upravo odlučuje na tu varijantu. Oni koji više preferiraju kampove vjervatno već znaju sve uslove kao i mjesta na kojima se može kampovati.

Privatni smještaji: sobe, apartmani itd. mogu se podijeliti u više kategorija. Najveći faktor koji utiče na cijenu smještaja jeste udaljenost od plaže, te centra. Prvu kategoriju smještaja čine sobe i aprtmani koji su u prvom redu kuća do mora. Drugi red spadaju kuće koje su u drugom redu i tako redom. U najnižu kategoriju smještaju se one kuće koje su najdalje od mora, a to su one koje se nalaze iza poznate Jadranske magistrale. Prema kategorijama smještaja manje su i cijene. U prvoj kategoriju apartmani u od 45 evra pa naviše i tako se cijena spušta vjerovatno do 20e. Evo nekoliko smjernica koje trebate pratiti te naći odgovarajući smještaj po odgovarajućoj cijeni:

  • Razmislite kakav vam smještaj treba. Ukoliko ne želite spremati hranu u svom smještaju da li vam je zaista nužno da imate apartman koji uključuje kuhinjui. Ukoliko ne kuhate sasvim će vam dovoljna biti soba i kupatilo. Time ste već značajno uštedili jer su sobe sa kupatilom daleko jeftinije od apartmana.
  • Razmislite da li vam je zaista potrebno da smještaj bude u neposrednoj blizini mora. Ako je vaš smještaj nekih 100-200 metara ili čak više dalje od plaže, možda je bliži centru ili nekim većim trgovačkim centrima u kojima su hrana i ostali proizvodi daleko jeftiniji. Ako sjoš uvijek imate dovoljno kondicije za šetnju, nemojte se plašiti da malo i duže šetate, to će svakako mnogo više da prija vašem zdravlju. Već smo rekli, što je smještaj dalji od plaže, to je i jeftiniji.
  • Razmislite da li su vam je stvarno potreban luksuzan smještaj, gdje imate najnoviji namjštaj, klima uređaj, ili televizor interent. Sve su to stavke koje podižu cijenu smještaja. Sjetite ste da na more idete zbog mora, a ne zbog tv-a sa hiljadu kanala, satelitske, to već svakako imate kod kuće. Ono čega trebate da se držite jeste čistoća, dovoljno je da je sve čisto.

Kada razgraničite sa time kakav vam smještaj treba možete da krenete u potragu.

Potraga za jeftinim smještajem

Postoji nekoliko načina da nađete smještaj na moru:

  • kod nas se najčešće ide preko preporuke. Bio je vaš prijatelj ili komšija i njemu se dopalo, pa onda je i za vas to sigurno najbolja varijanta. To ne mora uvijek da bude tako. Ukoliko se malo potrudite možda ćete naći i jeftinije rješenje koje odgovara vašim potrebama.
  • Surfajte interentom na svim stranicama, kojih uzgred ima mnogo, u potrazi za smještajem. Ako ste se odlučili za mjesto u kojem želite ljetovati šaljite upite na sve apartmane koje na tim stranicama nađete. Kada dobijete odgovor na upit o smještaju uvijek pitajte da li je to posljednja cijna koju nude, navedite da ste vi uzorni gosti koji ne prave probleme, nisu bučni, da ne provodite mnogo vremena u sobi itd. Vidjećete da će već u sljedećem mejlu početna cijena biti niža. Takođe pitajte sve što vas zanima: Koliko ste daleko od centra, od najbliže prodavnice, tražite dodatne slike, tačnu adresu, pa pogledajte sve kako izgleda preko google maps. Takođe, potražite na interent forumima teme u kojima korisnici preporučuju neke apartmane i daju ocjene istih.
  • Pogledajte i štampane oglasnike te takođe svima proslijedite upite. Držite se načela: “Ko pita ne skita”. 
  • Ako pretragom od kuće ne nađete ništa što zadovoljava vaše kriterijume, nemojte se bojati da krenete bez smještaja. Ukoliko vas je dvoje ili više parkirajte automobil, ili ako idete autobusom izvadite stvari iz autobusa te nekoga ostavite da čuva vaše stvari, a vi se bacite u potragu. Ovaj način je možda i najbolji. Iz sopstvenog iskustva znamo da je ovako najbolje pronaći jeftin smještaj. Tako vidite šta uzimate i gdje se to tačno nalazi, te dolazite i u priliku da se cjenkate to jest pregovarate. Vidjećete koliko vlasnika čeka na vas i otimaju se ko će da vas primi. Oni ako smještaj ne izdaju jedan ili dva dana, više gube nego ako vama spuste cijenu. To je ono što treba da znate. Ako vam se smještaj ne sviđa potražite novi. Ne odustajte od namjere da spustite cijenu, jer je ona svakako najčećše nerealno visoka. Nemojte da padnete u zamku da vam kažu kako nema smještaja, kako sigurno nećete naći ništa bolje i jeftinije. To zasigurno nije tačno. Vlasnici računaju na to da se vama sigurno neće dati ponovo negdje ići i tražiti, kao i da ste umorni od puta.

Ovo su neke osnovne stvari koje trebate znati prije nego što se upustite u avanturu i nađete prihvatljiv smještaj prema kriterijumima koje sami odredite. A za iznajmljivače koji nude smještaj u Hrvatskoj, obavezno preporučamo oglašavanje apartmana na Apartmanija.hr ! Sretno.