Kako prepoznati laž

Pitate se kako prepoznati kada vas neko laže? Moguće je, mada je potrebno malo prakse. Da biste prepoznali laž, morate naučiti čitati govor tijela i facijalnu ekspresiju. Mnogo toga možemo vidjeti u nečijoj facijalnoj ekspresiji, ali i u ponašanju i govoru tijela. Pročitajte ovaj članak i uz malo prakse, naučite prepoznati kada vas obmanjuju i lažu.

Posmatrajte lice i oči

 • Posmatrajte „mikro“ izraze lica. Izrazi lica koji se pojavljuju na licu osobe na djelić sekunde mogu otkriti prave emocije, iza fasade. Tipično, osoba koja vas laže će na momente izražavati nemir na licu – nesvjesno podizanje obrva može biti znak da osoba ne govori istinu.
 • Obratite pažnju da li će osoba dodirivati nos ili pokrivati usne rukama. Osobe koje lažu sklonije su da dodiruju nos i pokrivaju usne rukama, kao da žele fizički zaustaviti laž.
 • Posmatrajte pokrete očiju, obično možete prepoznati da li neko izmišlja priče na osnovu pokreta očiju. Desnorukim osobama će pogled ići u lijevu stranu ako govore istinu – ako vas lažu pogled će im biti orijentisan udesno. Suprotno je sa ljevacima. Pored toga, trljanje očiju i nekontrolisano treptanje očima mogu biti pokazatelji da vas neko laže.
 • Kontakt očima i izbjegavanje istog, ne moraju biti pokazatelji negovorenja istine. Suprotno od vjerovanja, lažov neće uvijek izbjegavati kontakt očima – možda će vas namjerno gledati u oči, kako bi izgledao uvjerljivije

  Govor tijela

 • Obratite pažnju na držanje osobe. Kada vam osoba govori istinu, nema potrebe da se krije i naginjaće se prema vama dok govori. S druge strane, ukoliko osoba laže, vrlo je moguće da će se nehotice odmicati od vas.
 • Osobe koje lažu sklone su da „pročišćavaju“ grlo ili gutaju „knedlu“ dok razgovaraju sa vama.
 • Obratita pažnju na disanje osobe – oni koji lažu obično su skloni ubrzanom disanju.
 • Posmatrajte pokrete nogu i ruku. Ljudi koji nemaju sta da kriju djelovaće opušteno i takvi će biti i njihovi pokreti ruku i nogu. Kod osoba koje lažu, pokreti ruku i nogu biće ukočeni i neprirodni. Budite oprezni! Lažovi se mogu pretvarati da su opušteni.
 • Uzmite u obzir da svi navedeni znakovi tijela mogu biti uzrok nervoze, koja nema veze sa nervozom vezanom za negovorenje istine.
 • Osobe koje lažu sklone su znojenju. Ipak, ni ovo nije siguran znak da vas lažu, pa morate biti oprezni. Nervoza i stid su samo neki od uzročnika nekontrolisanog znojenja.

Govor tijela je samo jedan pokazatelj, a ne činjenica. Ne okrivljujte osobu samo na osnovu čitanja znakova tijela. Razmislite o motivima i posljedicama, i uvijek nađite konkretne dokaze prije nego donesete konačni zaključak i optužite osobu za laž.

 

Autor teksta Ana Savić