Kako pozivati i primati goste po bontonu

Donosimo vam tekst koji smo našli u jednom starom Bontonu, autora Milice Grahovac i Vladimira Knora, a u izdanju “Svjetlost” Sarajevo. Šta mislite da li su ova pravila bontona primjenjiva i danas pogotovo kada se uzme muško-ženski odnosi u porodici.

Ako imate mali stan i samo jednu sobu u kojoj provodite sav život u kući, ne treba zbog toga da se odreknete mogućnosti da pozovete one koje želite da vidite u svojoj kući kao svoje goste. I takva soba se može sa malo truda i ukusa preurediti po danu u veoma prijatnu sobu u kojoj možete primiti goste.

Kad se riješite da pozovete goste, morate prvo odlučiti koga ćete pozvati i kada: da li na ručak, večeru, poslijepodnevni čaj ili večernju sjedeljku. Kada odlučujete koga ćete pozvati, morate voditi računa da su svi pozvani u dobrim medusobnim odnosima. Nekad i najmanja međusobna nepodnošljivost može da pokvari raspoloženje cijelog društva. Gosti se obićno pozivaju usmenim putem, osim ako se radi o izuzetno sveča- nom primanju gostiju. Obavezno je goste pozvati nekoliko dana ranije kako bi i gosti i domaćini imali vremena da se pripreme.

Da bi gosti prijatno proveli vrijeme, da bi medu njima vladalo dobro raspoloženje, domaćica i domaćin moraju uložiti dosta vještine i truda i držati se izvjesnog reda.

Kada gosti koje očekujemo pozvone na vrata, ne smijemo dozvoliti da čekaju ni najkraće vrijeme pred vratima. Uvodimo ih u predsoblje i domaćica i domaćin pomažu im da odlože kapute, šešire i kišobrane. Gosti se uvode u sobu, i ako ima još gostiju, domaćica ih upoznaje.

Ako domaćin uvodi goste, a domaćica je u sobi sa drugim gostima, ona ustaje kada ude novi gost i polazi mu u susret; ona treba tako da postupi i kada je u pitanju muškarac.

Ako se gosti medusobno slabo poznaju ili ako su im interesovanja različita, doma- ćini treba da usmjeravaju razgovor tako da svim gostima bude prijatno.

U toku posjete treba goste nečim ponuditi. Ako je posjeta kratka, dovoljno je poslužiti crnu kavu ili sok. Ako znate da će gosti duže ostati, priredićete malu zakusku sa pićem ili čajem.

Ako gost želi da pripali cigaretu, domaćica mu je nikad ne pripaljuje, ona mu samo može dodati upaljač ili šibicu. Ako žena želi da pripali cigaretu, pripaljuje joj je najbliži muškarac, ali nikad svojom zapaljenom cigaretom.

Ako nas posjeta iznenadi, ni u kom slučaju ne smijemo pokazati da nam nije dobro došla. Ali ako u to vrijeme imamo neku obavezu koju ne možemo odgoditi, izvinićemo se gostu i objasniti mu svoju situaciju, koju će on sigurno bez uvrede shvatiti.

Ako gledate televizijski program ili slušate radio ili gramofonske ploče, prekinućete tu svoju zabavu. Ali ako gost izrazi želju da vam se pridruži, nastavićete sa gledanjem, odnosno slušanjem programa.

Kada gost odlazi, domaćica i domaćin ga ispraćaju do vrata. Ako jedan dio gostiju ostaje i dalje, domaćica ispraća one goste koji odlaze, a domaćin ostaje sa ostalim gostima. Ako je domaćica sama, ona ipak ispraća goste, a izvinjava se onima koji ostaju što ih za trenutak ostavlja same.