Kako podstaći partnera da vam pomogne u obavljanju kućanskih poslova

Podjela kućanskih poslova u većini domaćinstava skoro i da ne postoji, jer oni, po tradiciji pripadaju ženi. Žene se trude pronaći balans između posla, djece, socijalnog života i kućanskih poslova. Ukoliko želite pridobiti supruga da vam pomaže u obavljanju kućanskih poslova, u nastavku možete pronaći nekoliko savjeta koji će vam, nadamo se, u tome pomoći.

 • Tačno odredite šta se treba uraditi. Napravite listu sedmičnih poslova, od pranja rublja do iznošenja otpadaka iz kuće. Tačno mu definirajte koji poslovi moraju biti obavljeni. Za početak vam savjetujemo da to ne budu suviše teški poslovi. Svaki je posao težak na svoj način i trebaće vremena da se navikne na obavljanje istog. Neki od poslova za početak:
 1. Površno čišćenje svih dijelova kuće
 2. Slaganje čistog veša i odlaganje prljavog u kantu za pranje
 3. Naviknite ga da umjesto vas odlazi u kupovinu
 4. Povremeno kuhanje i pranje posuđa
 5. Rad u vrtu
 6. Ovođenje djece u obdanište, školu, doktoru itd.
 7. Šetanje psa i briga o njemu
 • Definirajte koji su to lagani, umjereni i teški poslovi. Ocijenite svaki posao, bez obzira koliko je on dugotrajan i naporan ili koliko često mora biti izveden. Na primjer, pranje podova može biti umjereno težak zadatak. Možete ga podstaći da kupi usisivač ili neke preparate za čišćenje.
 • Stalno mu govorite koliko cijenite to što vam pomaže. Recite mu na koji način njegova pomoć pozitivno utiče na porodicu. Također mu ponudite pomoć u nečemu što on smatra važnim. Tako će vidjeti da ga cijenite, te da ste i vi njemu spremni pomoći.
 • Uzmite listu stvari koje ste prethodno sastavili i predložite mu da umjesto njega uradite neke stvari po kući, koje on najmanje voli. To će mu mnogo značiti.
 • Dogovorite se koji dan će imati samo za sebe i neće vam morati pomagati, ukoliko on ne želi drugačije. Dobro je da ima jedan dan za sebe i uživa u njemu. Međutim, bilo bi dobro da se dogovorite da jedan dan u sedmici čistite zajedno.
 • Budite fleksibilni i strpljivi. Svakom čovjeku je potrebno vrijeme da se riješi starih rutina i navika. Ukoliko vaš suprug nikada ranije nije čistio, budite strpljivi sa njim. Postepeno mu zadajite obaveze koje treba uraditi. Ukoliko budete pretjerivali i ne budete strpljivi, sav vaš trud će biti uzaludan.
 • Zapamtite, oboje doprinosite harmoniji doma, pa zbog toga budite zahvalni jedno drugom i međusobno se podržavajte.