Kako organizovati kablove

Bilo da ste na poslu ili u svojoj maloj kućnoj kancelariji često se dešava saplitanje o veliki broj kablova. Odvakle još samo izviru, gdje ovaj pripada, da li su svi oni neophodni, neka su od pitanja koja u tom trenu prolete kroz glavu. Čim se izvučemo iz njihovih kandži i zamki, olako zaboravimo da nešto trebamo učinimo po pitanju razmrsivanja njihovih puteva.

Na jednom radnom stolu minimalno životare tri kabla, ako još neko ima priključak za internet, štampač, zvučnike svakodnevno je u dvojbi koja boja ide u koji utikač, ulaz. Pogotovo ako  sve kablove postavite zajedno u prilično malom kutku sa jednim produžnim utikačem, stvorili ste manju prašumu od raznoraznih linija koja u par navrata zaplaše, jer na jednom učini se da su stvorile oblik nekih životinja. Kako učiniti taj prostor što jednostavnijim za svakodnevni rad?

Možda da zaboravite na slušanje muzike, nosite tekstove na štampanje u radnju svaki dan, prestanete koristiti pogodnosti interneta. Hm! Šta mislite da pomoću štipaljke za papir organizujete sve kablove i progresivnije nastavite ispunjavanje svakodnevnih obaveza.  Štipaljka za papir može se naći u svakoj knjižari ili prodavnici kancelarijskog materijala mada, možete potražiti i u banci gdje se koristi kao držač za reklamne letke. Ukoliko poželite da ta vaša dekoracija, pored svoje svrhe,  plijeni pažnju, štipaljke se mogu naći i u raznim bojama.

1. Da biste štipaljke za papir koristi kao sredstvo za organizovanje kablova trebate da ga rastavite iz originalne postave. Kako to učiniti? Odvojite metalne dijelove, tj. izvadite ih iz držača. Ne trebaju vam neki alati, jedino vaše ruke. Takozvane noge držača, trouglove, uhvatite sa vašom nedominantnom rukom (slabijom, koju rjeđe koristite), a jačom povucite u isti tren dva metalna dijela. Ponovite postupak sa drugom stranom.

2. Sada trebate da izdvojene metalne dijelove iz štipaljke iskoristite za držanje kablova. Uzmite 3 do 4 kabla, ili koliko ste naumili za jednu štipaljku i provucite kablove kroz oba vrha metalnog dijela.

3. Naredni korak jeste vraćanje u krug. Sada se treba iznova vratiti baza u obliku trougla na metalne dijelove. Ponovite postupak kada ste skidali, samo što sada vraćate na staro mjesto. Obratite pažnju da otvoreni dio baze (na slici crne boje) treba da vam bude podalje od žica i kablova, tačnije da je okrenuta na suprotnu stranu.

4. Sada je jasno zašto ste okrenuli trougao podalje od žica. Namjera je, kako bi što urednije i organizovanije žice izgledaje, da za sto prikačite štipaljku. To ćete učiniti ako otvorite štipaljku, uhvatite kraj stola i jače udarite kako bi se što duže zadržalo na svom mjestu. Učinili ste! Kablovi su skupljeni na jednom izvoru i odatle će vam biti mnogo jednostavnije i lakše da upravljate njima. Pored te organizovanosti, vaš radni prostor biće mnogo uredniji i praktičniji za upotrebu i snalaženje u hitnim situacijama. Takođe, djeca nece biti u stanju da jednim potezom unište sve dotoke energije do vaših uređaja.
Srećan i uspješan rad želim!