Kako napraviti svijećnjak od papira

Neobičnu atmosferu bilo pri svakom okupljanje prijatelja, ili opuštanju u tišini doma, te možda uz svaki obrok, stvori upaljena svijeća. Međutim, veliki problem se zna stvoriti ako imamo svijećnjake neodgovarajuće veličine, ili neprimjerene držače za svijeću ili ako uopšte ne stavimo ništa ispod.

Naredni tekst ispunjen je prijedlogom o tome kako napraviti držač, nešto kao svijećnjak, za svijeće od manjih komada starih novina. Od novina ćete napraviti manje komadiće koje ćete urolati i to sve zajedno spojiti u oblik koji vi želite. Tako spojeni i zalijepljeni papiri veoma su čvrsti i neobični na izgled. Ukoliko još niste napravili svijeće prema našem ranijem uputstvu predlažemo da to uradite, pa ćete dobiti jedan unikatni komplet.

Za izradu ovakvog svijećnjaka trebaće vam ovi materijali:

  • makaze
  • ljepilo
  • stare novine (po mogućnosti masnog papira, pri izboru mogli biste da uzmete u obzir još jedan kriterijum:  šarenilo novina i papira)
  • drvena olovka

 Korak po korak uputstvo za izradu svijećnjaka

1. Nakon što ste sakupili sav materijal, prvo ćemo se pozabaviti isjecanjem komada papira iz novina. Pošto je masni papir ipak malo teži od običnog, najbolje bi bilo kada biste takav pronašli, ali ako i ne nađete možete sa običnim samo ga plastificirajte selotejpom. Ovaj način radi na principu jedinstva i snage. Često se dešava da ostanemo bez dana kada gledamo borce koji propagiraju neku borilačku vještinu i svoju snagu dokazuju time što leže na mnoštvu noževa, eksera. Upravo obični papiri savijeni ne bi mogli izdržati težinu svijeće, ali kada ih više skupite na njih možete staviti svijeću bilo koje veličine i težine. Kada ste isjekli strane iz novina, trebate da odlučite koliko visinu želite za vaš neobični svijećnjak i na osnovu toga isjecate manje komade papira. Posebnu pažnju trebate obratiti na to da koju dužinu i širinu odaberete, svi ostali komadi papira moraju biti identični sa istima.  U ovom primjeru papirići su širine 6 cm a dužine 23cm.

2.  Pošto ste isjekli novinske papire u željenoj veličini, sada trebate da od njih stvoriti rolne oblike. Najbolje je da čim napravite manji broj rolnih komadića  lijepite ih jedne za druge. Kako ne biste suviše pritisnuli zarolani papir, uzmite običnu olovku i provucite kroz jednu rolnu i   sa jedne strane pređite ljepilom. Ponovite postupak sa narednom rolnom papira i spojite dvije. Sve ostale rolne komade lijepite uz jednu od gomile praveći nešto kao šestougaonik ili oblika koji vi zamišljate i želite. Za izradu svijećnjaka na ovom primjeru trebalo je oko 163 rolne papira.

3. Pošto ste napravili u željenom obliku svijećnjak, još vam samo preostaje da na vrh stavite svijeći u užite u osvjetljenju. Posebna pažnja koja se ovdje zahtjeva tiče se mjere opreza pošto je u pitanju zapaljiva materija, trebate biti oprezni da svijeća ne izgori do kraja, ili da kao mjeru prevencije ispod svijeće stavite manje komade folije koji će se malo nazirati. Ova izrada ne zahtijeva ni mnogo vremena ni materijalnih sredstava, a poprilično je lijepo za izgled. Pogledajte i ovaj primjer ručno pravljenog svijećnjaka.Uspješan rad!


Na ovom videu možete pogledati još jedan zanimljiv način izrade svijećnjaka od papira: