Kako napraviti piling stopala

Stopala su jedan od najopterećenijih dijelova našeg tijela i zato im treba posvetiti posebnu pažnju i opuštanje kad god smo u mogućnosti. Stopala zimi pate od previše toplote, nedovoljnje slobode, Stalno smo u čarapama, toploj zatvorenoj obući, često nam se znoje stopala. Ljeti smo izloženi raznim uticajima isušenja i ostećenja kože stopala, kao i stvaranju zadebljanje. Lijepa i zdrava stopala može da ima skoro svaka osoba bez obzira na zanimanje i način života, tj da li puno stoji, hoda puno… Potrebno je samo da odvojite malo vremena koje ćete posvetiti brizi o vašim stopalima, to može bti uveče dok gledate tv. Pokušaću da vam nadam se pomognem da to uradite na što brzi i ekonomičniji način.

Piling se upotrebljava za uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože kako bi se obezbijedilo stvaranje novih ćelija. Tako koža može lakše da diše, preko nje se lakše izbacuju štetne materije. Piling je najbolje raditi nekoliko puta sedmično. Prije pilinga stopala držati u kupki nekoliko minuta. Kupka opušta, pospješuje cirkulaciju i vraća svježinu stopalima. U toplu vodu stavite malo soli i nekoliko kapi lavandinog ili ruzmarinovog ulja. Stopala držite u kupki 15tak minuta a potom primijenite tretman pilinga.

Za glatka i mekana stopala možete brzo i jeftino napraviti sami piling koji možete upotrebljavati i svakodnevno ako želite, a vaša stopala će vam biti neizmjerno zahvalna. Pomiješajte 2 kašike maslinovog ulja sa 2 kašike sitnog pijeska, u smjesu dodajte 2-3 kapi ruzmarinovog ili lavandinog ulja po želji. Smjesu nanositi na stopala i laganim pokretima masirati stopala. Sitna zrnca pijeska će pomoći u skidanju mrtvih ćelija kože a ulje će kožu učiniti mekom i glatkom.

Još jedan jednostavan piling napravićete ako viljuškom dobro izgniječite 3-4 jagode. Sok koji su pustile jagode možete prosuti ili popiti, jer to su ipak samo jagode. U jagode dodavati žuti šećer dok ne dobijete gustu smjesu. Ako imate zaista suhu kožu na stopalima možete u smjesu dodati i kašičicu avokada ili par kapi ulja avokada koji će dodatno obogatiti kožu i vratiće joj elastičnost. Pripremljen piling utrljati u stopala a potom isprati stopala.

Problem ispucale kože na stopalima riješićete ako pomiješajte 2 kašike izgniječenog avokada sa malo kukuruznog brašna i bademovog ulja. Dobivenu smjesu namažite na stopala i masirajte nekoliko minuta potom isperite stopala.

Od kukuruznog brašna možete napraviti još jedan piling, ako pomiješate malo toplog mlijeka sa kukuruznim brašnom, dodati kašičicu soli. Dobijeni piling masirajući urtljati u stopala , potom isprati.

Poslije bilo kog pilinga obavezno stavite neku kremu ili losion na stopala kako bi se postigao glatki i mekan efekat. A ako imate mnogo suvu kožu na stopalima poslije nanošenja kreme obujte pamučne čarape da biste pospiješili njeno djelovanje.