Kako napraviti pepeljaru od konzerve

U velikom broju situacija ne znamo da cijenimo blagodeti prirode i okruženja dok to ne izgubimo ili ne vidimo u propalom stanju. Posebno je zanimljiv slučaj odlaska u prirodu sa prijateljima, uživanju kraj rijeke, prelijepom vidikovcu i panorami grada a zatim to jednostavno olako uništimo bacanjem smeća, opušaka, konzervi. Ponekada ne možemo ni da primjetimo svu tu ljepotu koja nam je besplatna i u većini slučajeva lijek od brzog i stresnog  tempa života upravo zbog toliko nagomilanih ostataka koje je nesavjesni čovjek ostavi iza sebe. Ovaj tekst donosi vam neobičnu priču sa jednostavnim rješenjem kako biti ekološki raspoložen i živjeti sa prirodom bez iskorišćavanje iste. Jedino što vam treba jeste iskorišćena konzerva od koje ćete napraviti pepeljaru i dati svoj glas i doprinos u žaštiti životne sredine .

Pored konzerve trebaće vam oštre makaze ili skalpel te izrada može da počne kroz ove korake:

1. Isjecite gornji dio konzerve, vodeći računa o tome da se ne povrijedite. Isječena konzerva može da izgleda neuredno, ali u narednom koraku taj problem će se riješiti. Najbolje bi bilo da izaberete konzervu nekog napitka manje veličine, bar za početak.

2. Sada se radi na pravljenju stranica konzerve, najbolji savjet jeste da stisnete konzervu kako bi se dobio elipsast oblik i sa suprotnih strana napravite rez, tj. dva reza. No prije toga, fino oblikujte već prije isječeni vrh kako ne bi bilo nekih dijelova koji štrče. Pošto ste napravili dva osnovna reza, sada svaki dio tih  polovina sjecite po dužini, možete svaki naredni na pola, i to da imate po 8 sa svake strane. Uglavnom trebali biste dobiti oko 16 isječenih cjelina. Naravno, ovaj broj može da varira u zavisnosti od toga koliko ste se izvježbali u izradi.

3. Naredni zadatak jeste u ispravljanju i savijanju tih novonastalih dijelova konzerve, upravo ovo je završni korak u izradi. Dijelove savijajte tako što jedan provlačite ispod drugog. Kako biste završili spajanje niza, jedan mora da ostane nesavijen i tek na kraju on se spaja sa prvim do njega, baš kao na slici. Ono što trebate još da uradite jeste da čvrstim predmetom sa donje strane povežete konzervu tako što ćete udarati po tim spojevima, svakako zbog ove vrste predmeta vodite računa da ne iskrenete pa dobijete drugačiji oblik.

Poslije toga, dobili ste pepeljaru koja je idealna za sve aktivnosti vani, izlete u prirodi, za vašu baštu iza kuće, a ono što je najbitnije vodite računa o zaštiti životne sredine.