Kako napraviti parfem

Svi znamo koliko su parfemi skupi, naročito oni koji su etiketirani nekim slavnim imenima ili markama kao što je npr Šanel ili Ralf Rolen. Cijene se kreću od 50e pa do 100e. Na našem tržištu velika je vjerovatnoća da za ovaj novac kupimo parfem koji je je samo imitacija, tj kopija originalnog parfema. Nebitno da li želimo napraviti parfem za sebe, ili ga možda želimo pokloniti nekome, ovo je nešto što svakako treba isprobati. Stoga evo nekih smjernica i savjeta o pravljenju parfema. Pripremite vaš nos, potrudite se da ga prije svega očistite :), i sve sastojke koji su nam potrebni te krenimo.

Sastojci potrebni za pravljenje parfema

Gotovo svi parfemi koje poznajemo napravljeni su od samo tri osnovna sastojka: destilovane vode, jakog alkohola i naravno esencijalnih ulja organskog i neorganskog porijekla.
Osnovna formula za parfem jeste 15%-30% esencijalnog ulja, 70-80% jakog apotekarskog alkohola ili nekog drugog kao što je vodka, te 5% destilovane vode. Esencijalna ulja možete naći u prodavnicama specijaliziranim za to i u skoro svim prodavnicama zdrave hrane. Potrudite se da nađete i plastičnu ili staklenu posudu za parfem. Ovakve posude možete naći u radnjama za hobije, ili se snađite te pronađite neku staru bočicu sa raspršivačem, koja se može otvoriti.

Procedura za pravljenje parfema

Ne bojte se da kombinujete sve što zamislite

Prvo i jedino pravilo u pravljenju parfema jeste da eksperimentišete koliko god je to moguće. Najbolji parfemi, i najbolji izumi su nastali tako što je neko rekao: “Hajde da vidimo šta ćemo dobiti ukoliko spojimo ovo dvoje”. Pravljenje parfema je umjetnost, i zbog toga osjećaj mirisa uz kreativnost i maštu mogu nadomjestiti nedostatak umjeća i iskustva.
Kada smo spremi za igru i kombinovanje esecijalnih ulja koje želimo trebamo prvo imati ove stvari na umu: Postoje tri različite note mirisa koje parfem ima. Prva je bazna nota koja će ostati najduže na vašoj koži. U bazne mirise spadaju eterična ulja vanilije, cimeta i sandalovine. Druga nota je srednja nota koja se oslobađa nešto kasnije i traje kraće od bazne.  A treća i ujedno posljednja traje kraće od prethodne dvije, ali je ona nota koja stoji na samom vrhu i nekako određuje samu prirodu mirisa.
Postoje različite studije koje upućuju na to da određeni mirisi djeluju na određena raspoloženja: jasmin i lavanda uzorkuju nemir, sandalovina i grejp pomažu da se otkloni strah itd. O ovome detaljno možete potražiti na netu.
Eto, u kratkim crtama smo vam iznijeli osnovne smjernice u pravljenju parfema. Nadamo se da ćete se odvažiti i napraviti parfem po svojoj mjeri, pa ko zna možda se sa njim proslavite i obogatite. Do tada, eksperimentišite i pogledajte film Parfem – Priča o ubici 😀