Kako napraviti pahulju od papira

Ne postoji osoba koja nije pokušala napraviti pahulje od običnog papira, proizvod je nekada bio veoma uspješan, nekada ne baš toliko. Uglavnom, većina nas zna napraviti pahulje sa 4 ili 8 krakova sa nekolicinom detalja. Još od malena sa početkom praznične euforije, učili su nas stariji kako da savijemo papir, isjecamo, ukrašavamo i dorađujemo pahulje.

Kroz osnovno školsko obrazovanje, obavezno je bilo ukrašavanje đačkih prostorija našim lično izrađenim pahuljama. Vremenom smo tu vještinu zamijenili obilascima super-hiper marketa i kupovinom ukrasa. U narednim redovima možete se podsjetiti jedne od tehnika izrade pahulja. Dok slušate muziku, odmarate na omiljenoj fotelji ili ispijate topli napitak, ponesite sa sobom obični bijeli papir i oštre makaze, te pratite ove korake.

  1. Prvo odredite koliko pahulja i koje veličine odgovara vašoj zamišljenoj novogodišnjoj dekoraciji, i po tome ćete podijeliti papir. Standardni papir formata A4 može da da 6 manjih pahulja. Ako ste još željni prakse, svakako je bolje da iskoristite čitav jedan papir za izradu.
  2. Kocku koju ste isjekli za jednu pahulju sada trebate da presavijete dijagonalno tako da napravite trougao. Dobijeni trougao ponovo presavijte da dobijete manji trougao.
  3. Zamislite ovaj trougao iz tri dijela i tako napravite linije po papiru i savijte desnu trećinu. Radi lakše procjene trećine, svaka trećina iz ovog koraka je pod uglom od 30 stepeni.
  4. Lijevu trećinu savijte, tako da dobijete oblik kao na slici: dva vrha krakova da se preklapaju i izviruju gore.
  5. Sada dolazi zabavni dio sa sjeckanjem. Vrh ovog trougla, sa dva kraka koja se vide gore, treba isjeći. Kako to pravilno učiniti? Trebate pod uglom isjeći a tako da oba isječena dijela budu približno jednaka. Isječeni vrhovi-uglovi su ustvari kraci pahuljice. Vremenom kako budete pravili ovakve pahulje, eksperimentisaćete sa uglom kako biste dobili manje ili više oštre.
  6. Ovaj završni korak je odraz vaše mašte i imaginacije. Sjeckanje započinjete sa strana tako što isjecate manje trouglove. Inače, isjecaju se manji trouglovi sa svih strana. Okosnica vaše pahulje treba da je u obliku nepravilnog krsta, a dno koje će biti sredina je deblje i isjeckano na mnogo manjih trouglova. U početku možda izgleda komplikovano, ali ako samo krenete da sječete obradovaćete se konačnom obliku. Jedan od savjeta je da pokušate bez čvrstog držanja jednog plana, samo da se prepustite sjeckanju, i pokrenete svoju maštovitost. Tako ćete i napredovati u izradi pahulja različitih oblika.
  7. Razvijte papir i to veoma polako. Pahulja u početku neće imati uspravni i prav izgled, tako da možete da je ostavite među listove deblje knjige na neko vrijeme. Ukoliko poželite da stvorite nekakav drugačiji oblik pahulje, na slici pored imate prikaz- vizualizaciju jednog kraka drugog tipa pahulje koji se sjecka, i na osnovu tog uvida možete da izmislite neku svoju kreaciju snježne pahulje. Neka pada po vašim prozorima! Srećno!

Ovaj video donosi još jedan primjer izrade pahulje: