Kako napraviti najbolje tijesto za picu

Za dobru picu vjerovatno je najvažnije da napravite kvalitetno tijesto. U tijestu je većina znanja i vještine i vjerovatno je tijesto ono po čemu se mjeri kvalitet pice. Ako ste probavali razne varijante i nikako da vam uspije napraviti tijesto koje je približno onom koje prave pravi italijanski majstori možda je vrijeme da probate naš recept. Ovaj recept za tijesto pice dolazi od jednog italijanskog majstora, pa je i najbliže originalnoj pici. Iznenadićete se kvalitetom i ukusom ako budete dobro pratili uputstvo dobićete tijesto bolje od onog koje nude u većini naših tzv picerija. Inače opšte poznata činjenica koju već svi znaju je da pica potiče iz Italije i da je to jelo koje je nastalo za vrijeme oskudnih vremena kada su se na ovaj način pripremla jela od ostataka hrane od prethodnih dana kako se ne bi bacala. Prostorno je vezana za jug Italije koji je poznat i po proizvodnji paradajza, stoga i ne čudi zašto je paradjz neizostavan sastojak svake pice.

Potrebni sastojci za tijesto pice

 • svjež kvasac (veličine kutije šibica)
 • 200 – 220 grama brašna
 • malo ulja
 • 100 mililitara vode
 • so

Način pripreme tijesta za picu

Kada smo nabavili i pripremili potrebne sastojke krećemo u avanturu izrade tijesta. Kao što vidite u sastojcima nemamo nikakav spektakularan tajni začin ni dodatak, stoga je lako zaključiti da je za dobro tijesto potrebna vještina izrade kao i tehnika pripremanja. Evo idemo korak po korak do najboljeg tijesta koje ste do sada probali.

 1. Razmutite kvasac, so i veoma malo ulja dovoljno da se smjesa zasjaji i vodu.Pazite da ne premijesite tijesto!
 2. Na tako pripremljenu smjesu dodajite brašno. Veoma je važno da brašno dodajete u tu smjesu tj redoslijedom voda brašno, a ne brašno voda i da ga dodajete postepeno i lagano mjesite.
 3. Kada ste lagano zamijesili sve sastojke ostavite tijesto u obliku lopte da stoji oko 1:30h. Napomena: Jako je bitno da tijesto ne premijesite jer će te usuprotnom dobiti tijesto za hljeb, a ne za picu. Stoga mijesite tek toliko da se sve dobro sjedini.
 4. Nakon 1:30h kuglu našeg tijesta za picu rukama razvučemo (nikako oklagijom ili sličnim altkama) u oblik pice.
 5. Nađite najtanji pleh koji imate i pecite picu na suprotnoj strani pleha tj okrenite ga naopako kako bi temperatura bila najveća. Znate da u picerijama dobijete picu u samo nekoliko minutra, a to je zato jer se tijesto peče na temperaturi koja prelazi 300 stepeni celzijusa.
 6. U ruku poškropite malo ulja i premažite gornju površinu pleha te onda površinu pospite krupno mljevenom morskom soli.
 7. Na tako pripremljeno tijesto razvučeno na plehu dodajemo sastojke. Prvo premažemo površinu paradajz sosom, kečapom samo ako moramo. Ne zaboravimo da je kečap zapravo američka izmišljotina i da ukoliko u Italiji zatražite kečap uvrijedićete i njih i njihovu tradiciju.
 8. Na namazano tijesto dodajemo ostale sastojke po želji npr: tanko narezanu šunku, isto tanke listiće svježih šampinjona itd. kada prekrijemo površinu sa gljivama i šunkom sve to ostavimo da stoji tako upakovano još sat vremena. To je trik italijanskih majstora jer tako dobijamo na mekoći tijesta i na hrskavosti krajeva. 
 9. Dvadesetak minuta prije pečenja uključimo rernu (pečnicu) da se zagrije na 250 stepeni celzijusa tj na maksimum. Kada temperatura dosegne maksimum ubacimo naš pleh sa picom i nakon četiri minuta pečenja izvadimo i naredamo sir (kačkavalj ili neki drugi) te pospemo origanom. Potom sve vratimo u pečnicu i pečemo još 2 minuta (za srednje pečeno tijesto) ili još 4 minuta za reš pečeno tijesto.
 10. Nako 6 ili 8 minuta pečenja picu izvadimo i spremna je za rezanje te posluživanje. Ostaje samo da uživate u djelu svojih ruku.

Nadamo se da smo kroz ovih 10 laganih koraka uspjeli da vam prenesemo tajne dobrog i originalnog tijesta za picu kojim ćete osvojiti sve one koji vam dolaze na ručak, a ko zna možda i na romantičnu večeru. Prijatno.