Kako napraviti melem za usne

Ispucale usne znaju često da nam zadaju probleme pogotovo tokom hladnih i vjetrovitih zimskih dana. Zbog toga naš redakcijski tim za vas je pripremio odličan tutorijal, uputsvo za izradu melema za usne u kućnoj radinosti.

Često se dešava da su vam ispucale usne tokom ovih zimskih dana, hladnih vjetrova, toplog vazduha u domu, ali još uvijek ne možete naći adekvatan melem ili grožđanu mast za ovu čestu boljku. Farmaceutske kompanije mnogo su se razvile po pitanju izrade labela i melema za problem ispucalih usana, tako da možete birati razne ukuse i mirise i ,takođe, stepen hitnosti prema kojoj su ispucale usne. Mi vam uvijek pokušavamo ponuditi rješenja pravljena na prirodnoj bazi i koja sami možete da napravite u svom domu. Ovako bar znate od čega je vaš melem napravljen. Da li ste nekada pokušali u kućnoj radinosti da se oprobate u izradi melema za usne?! Naredni tekst predstavlja jednu sugestiju kako napraviti melem za ispucale usne sa ovim materijalom:

 

 

Osnovni materijali:

Sastojci potrebni za izradu melema za usne

 • vosak (pčelinji ili petroleum)
 • ulje (od jojobe, susama, kokosa, ili kombinacija više vrsta po želji)
 • Dodatni materijal: puter od kokosa ili ši puter(mast)
 • ulje sa vitaminom E
 • okusi: prirodni ekstrakti,
 • esencijalna ulja
 • boja: od repe, boja koja se koristi za hranu i karmine
 • 1 čajna kašika meda
 • Oprema: posuda za otapanje voska stik male kutije 

Način izrade melema za usne

 1. Prvi korak sastoji se od toga da otopite vosak. Uzmite jednu supenu kašiku voska i stavite u posudu koju ste namijenili za otapanje voska. Najlakši posao za otapanje odvija se u mikrovalnoj i treba oko 1 minut da se vosak zadrži unutra. Ukoliko ne posjedujete mikrovalnu, iskoristite posudu koju najmanje koristite u domaćinstvu i na mlakoj vatri, u vodenoj smjesi , otopite vosak.
 2. Sada u rastopljeni vosak pomiješajte ulje za koje ste se odabrali, ili napravite kombinaciju dva, tri ulja po želji. Grubo sagledano, u ovom koraku vi ste napravili melem za usne sa osnovnim sastojcima i može služiti svrsi. Međutim, predlažem vam da dodate još neke sastojke koji će pojačati djelotvorno dejstvo melema. Dodajte 1/8 supene kašike ulja sa vitaminom E i ¼ supine kašike putera od kokosa, običnog ili mliječnog, kako bi vaše usne postale mekanije. Zagrijani med na temperature od 30stepeni, dodajte u ovu smjesu voska i ulja, i miješajte.
 3. Dodajte miris vašem melemu za usne, naredni je korak. U smjesu dodajte 1/8 supene kašike omiljenog dodatka-mirisa i par kapi esencijalnog ulja. Ako ste se odabrali za ovaj korak i korišćenje esencijalnih ulja, trebate da budete svjesni da se ulja ove vrste razređuju na poseban način i da pratite upustva kako ne biste stvorili hemijska ‚oružja‘.
 4. Kako bi vaš melem pored lijepog mirisa, vašeg omiljenog , imao i neobičnu boju, možete se oprobati u tim dodacima. Iskoristite boju za hranu ili za voće, koji se inače stavljate u kolače, i dodajte po uputstvu nekoliko kapljica boje i dobro pomiješajte kako mi se masa sjedinila. Kako bi vam bilo lakše da već gotov melem stavljate u stikove i kutije, ponovite postupak sa topljenjem voska, samo što ćete duplo manje zagrijavati smjesu. Nakon toga, smjesa će biti mnogo lakša za istresanje u kutije. U zavisnosti koliko ste melema napravili, zapakujte po jedan dragim osobama i obradujte ih vašom prirodnom kozmetikom.

Srećan rad! Video koji vam predstavljam donosi još jedan način kako napraviti melem za usne, stoga pogledajte i oprobajte se u ovome: http://www.youtube.com/watch?v=ZPUKsu3-SNc.