Kako napraviti džepno kuhalo od limenki

{loadposition ad2}

Krenuli ste na izlet, na kampovanje ali ste zaboravili plinsku bocu i sada nema ništa od brze kafice ujutro ili zagrijavanje vode na brzinu. Evo šta možete da uradite i zabavite se reciklirajući konzerve od soka ili piva. Ovo je zaista efikasno i isprobano djeluje. Ovo možete napraviti jako brzo, bilo da ste na izletu, kampovanju, ili naprosto volite da gledate kako stvari gore 😀

Evo i detaljnih instrukcija:

1. Nabavite dvije konzerve, limenke od soka ili od piva. Osigurajte da budu prazne i suhe iznutra.

2. Odsjecite dno jedne od limenki. Potrudite se da rez bude precizan. Poželjno je koristiti skalper ili nešto što je jako oštro. Samo pazite prste. Rez treba da bude oko 2cm od dna limenke.

3. Učinite isto i sa drugom limenkom.

4. Jednu od limenki uvijete u vrhu. Učinite to klještima savijajući po malo prema unutra svakih nekoliko milimetara.

5. Potom spojite ovako napravljene limeke. Ona koja je savijena može da ide odozgo i unutar one kojoj nismo savijali vrh. Pritisnite dobro da se uvjerite kako je sve dobro leglo.

6. Uzmite pribadaču i na vrhu ovako napravljene posude probijte rupu na mjestu gdje je metal tvrđi (na stranici dna — pogledajte sliku). Možda će biti potrebno malo sile jer je metal tu malo tvrđi.

7. Ponovite ovo svaki centimetar dok ne zatvorite krug.

8. Probušite i rupice na sredini njih 7-8.

9. I to je to vaše džepno kuhalo je završeno.

{gallery}kuhalo{/gallery}

Na kojem principu radi?

Male rupice koje smo izbušili na vrhu našeg kuhala služe nam kako bismo napunili našu napravu. Kao gorivo možemo korisiti bilo koji alkohol koji ima više od 70% alkohola u sebi. Možemo koristiti i druge vidove alkohola kao što je vodka i sl. Pobrinite se da ne koristite ništa eksplozivno kao što je npr benzin.

Kada nalijemo alkohoil kroz rupice na vrhu  rupice trebamo prekriti novćićem. I potom napunimo bunarić, udubljenje. Novćić nam služi kako tekućina ne bi odlazila u unutrašnjost kuhala kroz rupice.

Pažljivo zapalite alkohol koji je u udubljenju, bunariću. 

Plamen koji gori na vrhu ubrzo zagrije limenku i tećnost unutar nje ubrzo proključa. Nakon što tećnost proključa pretvara se u zapaljivi gas koji izlazi kroz rupe koje smo napravili sa strane u koraku 6. i 7.

{loadposition ad1}

{gallery}kuhalo_1{/gallery}