Kako napraviti dobru beze koru (koru od bjelanaca)

 

Beze, bijele ili kore od bjelanaca ono su sa čim muku muče i pojedine vrsne domaćice. Ukoliko posjetite neke od mnogobrojnih kulinarskih sajtova i foruma, i sami ćete vidjeti da je jedno od najčešćih pitanja upravo ono koje se odnosi na načine pripreme i sušenja ovakvih kora.

Pretpostavljamo da ćemo baš ovim tekstom razveseliti sve one domaćice koje do sada nisu imale mnogo sreće sa pripremom kora od bjelanaca, te im pomoći da u tom naumu konačno i uspiju.

Dakle, kako napraviti dobru beze koru?

1. Prije svega, valja podsjetiti da bi prije upotrebe jaja u svrhu izrade bijelih kora, ali i drugih slastica, ista bilo poželjno izvaditi iz frižidera i neko vrijeme prije početka rada držati na sobnoj temperaturi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Beze kora od bjelanaca spremna za pripremu

2. Prilikom izrade beze kora, bjelanca se najprije mikserom umute u čvrst snijeg i tek se onda, postepeno, dodaje šećer i muti. Uobičajeno je da se na jedno bjelance doda oko 50 g šećera.

3. U umućena bjelanca sa šećerom treba da dodate i jednu kašiku alkoholnog sirćeta, a umjesto njega možete da koristite i limunov sok.

4. Neke domaćice savjetuju i to da se u snijeg doda još i brašno, po principu – na  pet bjelanaca jedna kašika brašna, ali kora u tom slučaju neće biti onako bijela kakva bi bila da u sud za mućenje niste dodavali brašno.

5. Snijeg od bjelanaca ravnomjerno nanesite na masni papir i stavite u rernu, koju ste prethodno zagrijali na 200 ºC.

6. Nakon što pleh stavite u rernu, temperaturu smanjite na oko 120 ºC, i sušite  između jednoga i dva sata, u zavisnosti od temperature za koju ste se odlučili.

7. Kore filujte tek nakon što se ohlade.

Nadamo se da ćete, služeći se našim savjetima, uspjeti da pripremite dobru beze koru. Uskoro ćete na sajtu Uradi sam pronaći i recepte za kolače sa bijelim korama, tako da ćete vrlo brzo biti u prilici da provjerite koliko ćete biti uspješni u pripremi istih. Sa ovim korama pravi se i popularna voćna torta Ledeni vjetar.