Kako napraviti činiju za voće od gramofonske ploče

Evo još jedne kreativne ideje kojom ćete ispuniti vaše slobodno vreme, dekorisati sobu i dokazati sebi da novac nije toliko potreban kada imate maštu. Naime, reč je o ručno izrađenim činijama za voće uz pomoć starih gramofonskih ploča. Ne lome se kao standardne staklene, pa ne morate da strepite svaki put kada vaše dete protrči kraj stola, a mnogo su zanimljivije od običnih, plastičnih činija.

Umesto da skupljaju prašinu po podrumima ili tavanima zašto ih ne iskoristiti kao osveženje enterijera vaše dnevne sobe. Jednostavne za izradu a jako simpatične i korisne, doneće vam mnogo zabave i onaj čuveni osećaj ispunjenja kada stvorite nešto sopstvenim rukama. Sve što vam je potrebno za ovaj podvig većina vas poseduje u svojim domovima, tako da neće biti potrebe za velikom potragom po marketima, radnjama, te slobodno možete da počnete odmah.

Ono što je neophodno za ovu unikatnu dekoraciju je: jedna stara, izgrebana gramofonska ploča jedan veći pleh dve vatrostalne činije različite veličine rukavica za rernu Vreme koje treba da izdvojite je nekih 15- 20 minuta.

  1. Uključite rernu i zagrejte je na 200 stepeni. Pre toga potrudite se da izvadite srednju rešetku, jer će vam biti potrebna cela rerna.
  2. Pripremite činije. Na pleh koji ste izabrali posložite posude jednu na drugu (kao na slici) . Potrebna vam je jedna velika, koja će biti okrenuta naopačke i položena prva na pleh, i jedna manja koja će stajati na ovoj većoj i držati ravnim dno buduće činije, tako da ostane ravno i kasnije bez problema stoji na bilo kojoj površini. Od veličine vatrostalnih posuda zavisi i veličina vaše činije. Pošto one samo deluju kao kalup, vi izaberite, da li želite širu, pliću, dublju ili užu posudu.
  3. Između ovih posuda postavite gramofonski ploču tako da prednjom stranom bude okrenutom ka dole. Možete iskoristiti bilo koju ploču za gramofon, ali ako baš možete da birate, izaberite neku šareniju zbog što dekorativnijeg izgleda.
  4. Ovako pripremljen pleh ubacite u zagrejanu rernu na nekih 5- 10 minuta. Pažljivo posmatrajte šta se dešava i izvadite pleh čim ploča prekrije tj. oblepi se oko donje činije. Kada ste izvadili pleh možete dodatno oblikovati vašu činiju po želji. Videćete da se ploča veoma brzo hladi i dobija svoju prethodnu čvrstinu, pa i vi budite brzi, ali u slučaju da ne stignete ili vam se ne svidi oblik uvek ploču možete vratiti u rernu na 2 do 3 minuta i opet je preoblikovati.

Eto, nadam se da će vam se dopasti ideja i da će ‘gramofonske činije’ postati deo i vaših domova. Kada malo uđete u praksu videćete šta sve možete napraviti ovom tahnikom (vaznu za cveće, ram za sliku, postolje za sat… ) mogućnosti su ogromne pa, pustite mašti da vas vodi. Još vam ostavljam i kratak video, koji će vam pojednostaviti ceo postupak i ,nadam se, nagovoriti vas da se okušate! Uživajte!