Kako napraviti ćevape

Slobodno poslijepodne polagano izmiče. Dok gledate fotografije sa izleta, osjećate kako se vaš stomak oglasi svaki put kada se zadržite na krupnom planu roštilja. Njihovo veličanstvo ćevapi pridobijaju većinu ljudi nakon samo nekoliko zalogaja, jer plijene bogatom aromom ukusa i ispune posebnim zadovoljstvom. Sito blaženstvo, najlakše opisano.

Ukoliko očekujete posjetu ili jednostavno želite priuštiti sebi gurmanski, masni i dobro začinjeni obrok, zašto u svome stanu ne ponoviti događaje iz prirode. Postoji jedna istina, iskušena na vlastitoj koži, teško je pronaći u velikim marketima kvalitetne ćevape, pod time mislim da su normalne boje i da ne ostavljaju osjećaj nadutosti nakon jela. To nikako ne može biti razlog prestanka konzumacije, stoga preporučujem svima, koji imaju strpljenja za kućnu izradu ćevapčića, da se oprobaju u ovom receptu. Smatram da bi ovakav prijedlog dobrodošao i onima koji su daleko od svoje otadžbine, a prijateljima žele otkriti poseban specijalitet.

Tačno je da su ćevapi najukusniji kada se peku na ćumuru (uglju) sa razmakom između žica roštilja od 8 milimetara, gdje žar još uvijek sija, a priroda probudi poseban apetit. Međutim, predstavljam način kako i u kućnoj atmosferi možete napraviti te male, duguljaste i ukusne ćevape.

Mali grad na jugu Srbije, Leskovac, najpoznatiji je po pripremi mesa na roštilju, za njim sigurno ne zaostaje ni Sarajevo, dok su ćevapi iz toga kraja duguljasti i debeli nekoliko centimetara, a takozvane pločice karakteristične za Banjaluku i okolinu, napravljene su od četiri tanja i kraća štapića, koji su spojeni u izgled pravougaonika. Pošto je za ovu drugu vrstu potrebna posebna mašina, ja ću vam preporučiti ove duguljaste i razdovjene ćevape, a navedeni sastojci odgovaraju apetitu četiri osobe.

Sastojci bez kojih se ne može do ćevapa

  • 200g. svinjskog mljevenog mesa (izaberite dio mesa koji nije od buta kako se ne bi skupljao pri prženju)Isplati se potruditi, zar ne?

  • 400g. junećeg mljevenog mesa

  • Pola dcl kisele vode

  • 1 jaje

  • 1dcl mlijeka

  • par kriški starog hljeba

  • so

  • mljeveni biber

  • bijeli luk u prahu (sitno isjeckani češnjaci bijeloga luka izvrsna su zamjena)

  • komadići peršuna

Kako se pripremaju ćevapi

Prvo se pomiješaju mljevena mesa, najbolji omjer svinjetine i junetine je 1:2 kako bi manje kisilo. Zatim se doda: pola decilitra kisele vode i obične vode (isto toliko), te jedan decilitar mlijeka. Mlijeko će pomoći da meso ne postane žilavo. Iz jednog jajete izdvojite bjelance, umutiti ga viljuškom te dodajte smjesi. Nekoliko komada starog hljeba natopite ovom smjesom, zdrobite na komade i pomiješajte sa mesom. Po želji dodati so, biber, bijeli luk i peršun. Smjesu dobro izgniječiti rukama da postane kompaktna masa (u više navrata mijesiti), ako smatrate da je suvlje, slobodno dodajte malo vode, i ostavite u frižideru na jedan do dva sata. Zavisi koliko vaša glad zapovjeda. Mljeveno meso trebalo bi da se čuva na temperaturi od 4 stepena i rok trajanja u tim uslovima mu je 3 dana.

U međuvremenu, pošto ćevapima ne treba duže od 20-ak minuta na tiganju, postarajte se za propratne sastojke, koji daju još posebniju dimenziju obroku. Ako niste nabavili gotove lepinje ili somun iz pekare, pogledajte da li vam je ostalo hljeba. Kriške debelo isječene ili okrjaci mogu svakako poslužiti, a prilikom prženja natopite ih u sos koji su ćevapi pustili. Kao posebne priloge izdvajam kajmak (njime možete preliti onako tople cevape ili servirati pored); kefir ili elksir mladosti, pjenušavo pice sa Kavkaza, odlično je osvježenje u trenucima žvakanja. Crni luk i crveni luk su dodaci koje ne treba posebno izdvajati, jer čim se spomenu ćevapi oni su zamišljeni pored. Moj prijedlog vezan je za određeni vremenski period a to je kraj proljeća kada u baštama zavlada mladi luk. Mladi luk je moj favorit kao prilog.

Prije no što se krene peći, tu veliku smjesu treba izdijeliti na zamišljene stapiće. Evo dva načina kako to možete učiniti. Uzmite plastičnu kesu, malo deblju, i napravite rupu u zavisnosti koju debljinu želite. Pritiskom istiskajte masu i zaustavite se kada dobijete određenu dužinu. Izdvajam još ovo: pokvasite ruke i uzmete manji komad mesa, oblikujete ga u kuglu i vrtite dlanovima. Zatim se ta kugla stisne da postane duguljasta, a izgled se ispravlja trljajući među dlanovima. Tiganj se zagrijao i vrijeme je za pečenje.

Iako ovi ćevapi nisu kao iz fabrike, svakako su ukusniji i po vašoj mjeri. Narednih put kada se uhodate možete praviti kombinacije od goveđeg i svinjskog mesa, ili ukrašavati ovaj specijalitet npr. pancetom, puniti sirom, šunkom i slaninom. Možda nešto više o tome drugom prilikom. A sada, samo izvolite, prijatno ljubitelji roštiljskih đakonija.

Budeti slobodni i pošaljite nam vaše sugestije i vaše verzije recepta za ćevape. Doprinesimo zajedno da sačuvamo i proširimo ovo jelo koje je poput sarme dobilo epitet tradicionalnog.