Kako napisati CV (biografiju) uputstvo sa primjerom

Kako napisati CV Curriculum vitae (CV) je ustvari vaša biografija koja bi trebala na jasan,jednostavan i precizan način da vas predstavi u najboljem svetlu poslodavcu kod koga konkurišete za željeni posao, komisiji za stipendiju, dekanatu za produžetak školovanja… Danas se uglavnom podrazumeva, da uz svaku molbu nebitno koje vrste, bude priložen i CV koji igra jako važnu ulogu u celom procesu ostvarenja namera iz vaše molbe.

Postoje mnogi obrazci na osnovu kojih bi mogao nastati vaš CV ali, pošto je cela stvar još uvek u razvoju i usavršavanju, još nije utvrdjen jedinstven način pisanja. Zato se uzima kao važeći jedan od univerzalnih oblika izrade biografije ovakve vrste. Svaki takav dokument bi trebao da bude ispisan na jednoj, maksimalno dve stranice belog papira A4 formata (da bi izgledao što profesionalnije) i morao bi imati određenu formu, tj. određeni redosled upisivanja informacija. Fontovi kojim se možete služiti su: Arial, Times New Roman, Calibri… Ipak se najviše preporučuje Times New Roman, jer je jedan od najstarijih i ‘najozbiljnijih’ fontova.

Još jedna jako važna stvar o kojoj morate voditi računa je urednost. Veličina slova vam ne sme biti ni prevelika ni premala (idealna veličina bi bila 12), a dozvoljena granica za menjanje fonta u vašem tekstu je dva puta. To bi bile neke ‘tehničke’ smernice na koje sam hteo da vam skrenem pažnju pre nego što dođemo do najvažnijeg dela. Sedam koraka koje mora sadržati svaki CV. (Ja ću vam dati primer pisanja CV-ja koji treba da se pošalje na konkurs za posao, naravno vi ga lako možete oblikovati u zavisnosti od toga za šta vam je potreban).

Korak po korak uputstvo za pisanje CV-a

  1. Lični podaci. To su lične informacije o vama koje, osoba kojoj je upućen CV, prvo vidi. Dakle podaci moraju biti tačni, kratko i jasno ispisani po sledećem redosledu: datum rođenja, prezime, ime, adresa-ulica/kućni broj, grad, poštanski broj, država, broj telefona, broj mobilnog telefona, broj faksa, e-mail, državljanstvo, pol i fotografija (ne starija od 6 meseci.)
  2. Željeno zaposlenje/zanimanje. Ovde upisujete vrstu zanimanja i opis posla na čije mesto konkurišete.
  3. Radno iskustvo. Treći korak obuhvata opis vaših radnih iskustava od završetka školovanja sve do sadašnjeg konkursa na koji želite da se prijavite. Ove informacije će poslužiti poslodavcu kako bi proverio tačnost vaših tvrdnji. Prvo bi trebali da navedete vremenski period, od kada do kada ste radili određeni posao. Zatim navedite zanimanje ili naziv radnog mesta, dalje glavne poslove i odgovornosti koje ste obavljali, i na kraju ime i adresu poslodavca koja sadrži ulicu/kućni broj, grad, poštanski broj i državu.
  4. Obrazovanje i sposobnosti. Ovaj korak sadrži podatke o vremenu vašeg školovanja, dobijenom zvanju, glavnom predmetu i informacije o ustanovi koja je omogućila vaše školovanje (ime, vrsta, područje obrazovanja, ulica/broj, grad, poštanski broj, država).
  5.  Jezici. U ovom delu opisaćete svoje poznavanje jezika na sledeći način. Prvo upišete maternji jezik.Zatim sve jezike koje poznajete ocenićete u rubrikama: razumevanje (slušanje, čitanje), govor (govorna interakcija, govorna produkcija) i pisanje. Ocenićete se po sistemu A1(), A2, B1, B2, C1, C2, koji je priznat skoro u celoj Evropi i Svetu.
  6. Lične veštine i sposobnosti. Sada su na redu vaši kvaliteti koji su mimo okvira obrazovanja. U ovu grupu spadaju: Društvene veštine, organizacione, tehničke, veštine poznavanja rada na računaru, umetničke, druge (kao što su neki kursevi, prva pomoć, kuvanje…) i na kraju kategorija vozačke dozvole.
  7. Dodatne informacije i dodaci. U ovom poslednjem koraku upisaćete sve ostale važne informacije ili ćete navesti dokumenta koja prilažete uz svoju biografiju (sertifikate i diplome sa prethodno navedenih kurseva).

Uz ovako obrađen CV ne bi trebalo da bude nikakvih problema, i vi ste već na pola puta da ostvarite željeni cilj. Radi lakšeg i bržeg pisanja CV-ja ovakve vrste predlažem vam link na kome možete naći primjer biografije po svjetskom standaru, na kome uz upisivanje svojih podataka u određene prozore, možete dobiti svoju biografiju za samo par minuta u Word ili Adobe Reader PDF formatu. Takođe ako vam trebaju gotove šeme na engleskom jeziku ključna rije su CV templates. Srećno!