Kako lako napravti web sajt

{loadposition ad2}

Imate potrebnu za ličnom ili poslovnom web prezentacijom, a nemate novaca da platite neke od kompanija ili pojedinaca koji su bave izradom interent stranica. Ovdje možete naći vrlo jednostavno rješenje za koje ne treba neko veliko informatičko predznanje. Nekada za izradu web sajtova bilo je potrebno i neophodno znanje html i CSS-a. to danas više nije slučaj. Razvijene su brojne aplikacije koje omogućavaju korisnicima da bez imalo znanja gore navedenih jezika naprave interent prezentacije. U pitanju su takozvane CMS aplikacije tj content management system aplikacije. U narodskom prevodu to bi bio program za upravljanje sadržajem. Smisao ovih programa jeste da olakša posao pojedincu za upravljanje i objavljivanje sadržaja na netu. Dakle, bilo da želite napraviti stranicu kako bi se zabavili ili oprabali ili želite poslovnu profesionalnu prezentaciju gotovo svi CMS programi zadovoljiće vaše potrebe. Za koji ćete se opredijeliti pitanje je samo ukusa.
Pa krenimo onda redom korak po korak do naše stranice:  
1. korak 
Prvo razmislite o sadržaju stranice. Skicirajte na papir i zapišite sve što mislite da bi na vašem sajtu trebalo da bude. Sjetite se nekih sajtova koji su se vama učinili funkcionalni tj sajtova kakav bi vi željeli da imate. Sve zapišite. 
2. korak 
Razmislite o domenu. Poželjno je da domen bude u vezi sa sadržajem. Prilikom razmatranja domena uvijek je potrebno provjeriti da li je željeni domen slobodan. To možete da uradite preko ove stranice http://www.checkdomain.com/. Poželjno je da za domen imate .com, .net, ili .org ekstenziju. Ukoliko nijedna od ovih ekstenzija nije slobodna bolje razmislite o nekom drugom domenu. Domene mozete kupiti na godaddy.com gdje su vjerovatno i najpovoljnije.
3.korak
Hosting. Nakon kupovine domene treba da obezbijedite hosting. Hosting je zapravo prostor na racunaru koji je prikljucen na interent i na kome je podignut server. Hosting se zakupljuje. Mi vam preporučujemo ako se odlučite da zakupite hosting da ne izaberete domaće hosting kompanije. Izaberite strane hosting kompanije po mogućnosti one iz Amerike kao što su bluehost.com ili hostgator.com. Ukoliko nemate novca za plaćeni hosting možete da izaberete neku od besplatnih hosting kompanija. Međutim, ako imate na umu ozbiljniji projekat ipak se potrudite da nađete sredstva za plaćeni hosting. Po našem iskustvu najbolji besplatni hosting je na rosenhost.info Nakon kupovine hostinga
4. Nakon što zakupite, nabavite hosting, došlo je vrijeme i da podignete svoj web sajt. Kao što smo rekli postoji više varijanata CMS programa koji će zadovoljiti sve vaše potrebe. Mi smo se odlučilida vam predstavimo ova dva:
a) Joomla CMS – jedan je od najpopularnijih CMS sistema. Velika baza korisnika i podrške na njenoj je strani. Ukoliko želite da imate sajt kao što je portal ili veći sajt sa mnogo sadržaja joomla može da bude vaš izbor. Raširena je na svim našim jezičkimk prostorima. Besplatan CMS sa masom dodatka (modula i komponenti) koje se lako instaliraju i stavljaju u funkciju. Kompletan tutorijal i najbolji na našem jeziku možete naći ovdje. Autor ovog tutorijala je Miloš Petrović.Ako se odlučite za brzu varijantu učenja rada u joomli onda možete da instalirate joomlu na vašem hostingu pomoću skripri koje swu vam ponuđene u kontrol panelu hostinga. Kada savladate osnove rada u Joomli pravljenje i uređivanje stranica biće vam kao rad u Wordu.
b) WordPress – najpopularnija blog varijanta. Ukoliko vas sajt terba da ima formu bloga wordpress je najbolje rjesenje za vas. Kao i Joomlu Wordpres možete instalirati preko skripti ponuđenih na hosting akauntu. Mi vam i ovdje preporučujemo da to naučite uraditi sami. Najbolji tutorijal na našem jeziku možete naći ovdje.
Pored ovoga još je mnogo opcija koje možete izabrati ukoliko se upustite u istraživanje. 
Ako naiđete na poteškoće prilikom izrade web sajta možete nas kontaktirati i mi ćemo vam rado pomoći da to uradite sami ili svakako za ozbiljne projekte potražite stručnjake za web dizajn.