Kako izabrati rumenilo

Odabir savršenog rumenila jedan je od najvećih izazova za svaku ženu kada je šminka u pitanju. Sa toliko različitih nijansi na tržištu, nije jednostavno pronaći onu koja odgovara boji vašeg lica. Rumenilo treba nanijeti tako da izgleda prirodno i suptilno, sa previše rumenila ćete ličiti na klauna, sa premalo rumenila izgledaćete umorno, dosadno i iscrpljeno. Pratite naše jednostavne savjete, kako biste izabrali savršenu nijansu.

Kako biste odabrali savršeno rumenilo, prvo morate odrediti svoj tip kože:

  • Kremasta rumenila su vaš najbolji izbor ukoliko imate normalnu ili mješovitu kožu. Kremasta rumenila se ne preporučuju osobama sa masnom kožom, jer su napravljena na uljanoj bazi. Najveća prednost ovih rumenila je što izgledaju prirodno, a istovremeno osvježavaju lice.
  • Rumenila u kamenu ili rumenila u prahu, koja su napravljena na bazi nemasnih sastojaka, preporučuju se osobama sa masnom kožom. Također ih možete koristiti za određene korekcija tena i sjenčenje.
  •  Ukoliko imate svijetlu boju kose, odgovaraju vam crvenkasta rumenila. Ali, izbjegavajte previše tamne (smeđe) nijanse na gornjem i središnjem dijelu jagodica ukoliko ih želite istaći. Smeđe nijanse rumenila na jagodicama stvaraju efekat sjenčenja, što je upravo suprotno od onoga što želite postići pomoću rumenila – naglasiti i istaći vaše jagodice.
  • Isprobajte osnovne nijanse – ružičasta boja i boja breskve su odlične bazne boje koje možete pronaći u najrazličitijim tonovima, od svijetlih do tamnih. Igrajte se sa bojama koje vam se sviđaju iz tih kategorija. Nećete pogriješiti ako pomiješate i uskladite različite nijanse boja. Krajnji cilj je da pronađete pravu nijansu za sebe.
  • Odlučite se za kremasto rumenilo ako imate suhu kožu. Ženama sa masnom kožom je najbolje da se drže rumenila u prahu.
  • Pokušajte da ne koristite bronzer kao rumenilo, jer bronzeri imaju smeđu bazu. Ako koristite bronzer, nanesite ga po cijelom licu, pa tek onda nanesite rumenilo. Zatim, nanesite rumenilo na obraze kako biste izgledali prirodnije.
  • Izaberite nijansu rumenila koja će se slagati sa vašim ružem za usne, izgledaćete ujednačenije i prirodnije.
  • Zaboravite na narandžasta rumenila – ona ne pristaju baš nikome.
  • Osobama sa plavim očima najbolje pristaju ružičasta i rumenila boje breskve jer ističu boju očiju. Izbjegavajte rumenila u boji šljive – ona će vizuelno smanjiti vaše oči, umjesto da ih naglase.
  • Ukoliko imate smeđe oči, birajte nijanse u boji jagode a izbjegavajte neutralne i smeđe tonove.

Sve nijanse ružičaste pristaju osobama sa zelenim očima, ružičasta rumenila će još više naglasiti boju vaših zelenih očiju. Boja šljive nije najbolji izbor ukoliko imate zelene oči.Pogledajte i kako izabrati savršen puder.